25. februar 2015

Underskud på finanslov

Naalakkersuisut fremlægger forslag til finanslov for 2015

Anda Uldum fremlægger finanslovsforslag
med stort underskud
.
Underskuddet er til at få øje på. 85 millioner kroner eller cirka 1.500 kroner pr indbygger i det forslag til finanslov vor 2015, som Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer, Anda Uldum, har fremlagt.

Finanslovforslaget kommer først nu, selv om vi er næsten to måneder inde i 2015, på grund af valget til Inatsisartut sidste år kort før årsskiftet.

På trods af det store underskud, stiler Uldum mod balance på finansloven i 2018. Derfor foreslår Naalakkersuisut besparelser og nye styringstiltag. Hvert år indtil 2018 skal der sammenlagt findes besparelser på 50 millioner kroner på Selvstyrets administration og drift. Og dernæst vil man introducere en række instrumenter, der bedre kan styre den offentlige økonomi og nævner en modernisering af budgetloven, der betyder et loft over Selvstyrets og kommunernes udgifter. Et andet besparelsestema er endnu et forsøg på at lave en bedre planlægning af de offentlige anlægsarbejder. Naalakkersuisut erkender, at mange anlægsarbejder iværksættes, før den økonomiske planlægning er gennemarbejdet.

Udover igangværende anlægsarbejder satser Naalakkersuisut på at bygge en ny skole i Ilulissat og Narsaq, flere handicapinstitutioner, og en ny psykiatribygning og børneafdeling ved Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

På erhvervsområdet vil Naalakkersuisut styrke eksportfremmeindsatsen med en million kroner hvert år fra 2015, nedsætte afgiften for krydstogtpassagerer og styrke fiskeriundersøgelserne.

 - Vi fremlægger Naalakkersuisut en stram finanslov, der afspejler vores aktuelle økonomiske situation. Men det er også et konstruktivt finanslovsforslag, da forslaget indeholder en bred vifte af forslag til, hvordan vi kommer over på den anden side af krisen.

- Alternativet er skræmmende. For hvis vi ikke griber ind nu, står vi tilbage med en endnu større ubetalt regning. Og det vil betyde endnu større besparelser i de kommende år, og som i værste fald kan gå udover de svageste i vores samfund. Det kan vi ikke være bekendt. Derfor er det så vigtigt, at vi handler nu, sagde Anda Uldum i forbindelse med præsentationen af finanslovforslaget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar