11. februar 2015

Det kolde gys

Forsvaret træner arktiske kompetencer

Det helt store kolde gys er en naturlig
del af uddannelsen. Foto: Anders Kjærgaard
Netop nu er er syv aspiranter til Sirius-patruljen i Mestersvig for at prøve kræfter med det barske arktiske miljø i praksis.

De syv mænd er gjort af et ganske enestående stof. De er udvalgt blandt et ansøgerfelt på over 50 ansøgere, og kun de fem bedst egnede får en plads på de næste to års slædepatruljer i Grønlands Nationalpark - verdens største på knap én million kvadratkilometer.

- Vi lærer dem at klare sig selv her i det arktiske miljø. Nogen har knap nok prøvet at stå på ski før, så vi bruger indledningsvis en del tid på de basale ting, og alt bliver indlært fra bunden - lige fra, hvordan man skal klæde sig på, orientere sig, hvordan man skal slå et telt op og anvende en brænder og til at styre de grønlandske hunde eller at bygge og overleve i en snehule.

Klar til tur i det hvide... Foto: Anders Kjærgaard
- Undervejs får de selvfølgelig også indgående kendskab til naturen, dyrene og de risici, der er heroppe, og så presser vi dem på fysikken både i kraft af kulden og fysiske øvelser, fortæller Anders Kjærgaard, der er leder af Sirius forskole og en af tre instruktører på vinterkurset. Kjørgaard tog selv sin tørn i Slædepatruljen tilbage i 2009-2011.

De længste ture ud i det sneklædte landskab omkring Mestersvig er på op til en uge. Til en af de afsluttende prøver skal eleverne tilbagelægge 100 km på under et døgn. Turene foregår som oftest med såkaldt pulk, som er en slæde med alt det nødvendige mad og udstyr i.

Aspiranterne lærer blandt andet at
bygge snehuler. Foto: Anders Kjærgaard.
En klassisk øvelse, som eleverne naturligvis også skal igennem, er at kæmpe sig op igen efter at være gået igennem isen.

- Eleverne bliver bestemt pressede, og her i den første del af kurset har de haft både op- og nedture hver især. Så vi lærer hinanden godt at kende heroppe, men det er også en stor del af formålet, for de to mand på et slædehold er jo helt afhængige af hinanden i månedsvis, lyder det fra Anders Kjærgaard

Eleverne startede på forskolen i midten af november sidste år, og de fem, der bliver udvalgt til slædepatruljen Sirius vil komme på deres første slædepatrulje omkring den 1. november i år, når isen er tyk nok til det. Deres arbejde i Nordøstgrønland starter dog længe før, for det meste af sommeren skal de bruge på at udlægge depoter og vedligeholde hytter og stationer langs den flere tusinde kilometer lange kyststrækning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar