26. februar 2015

Grønlandske rubiner er godt på vej

Stor spørgelyst ved rubinmøde i Aalborg 

Minen ved Aappalattoq udvinder rubinerne direkte
fra klippen. Foto: TNGG
Spørgelysten var stor, da Det Grønlandske Hus i Aalborg onsdag aften havde inviteret direktør Bent Olsvig Jensen og vicedirektør Jens B. Frederiksen fra True North Gems Greenland til at fortælle om den rubinmine, som selskabet i øjeblikket er ved at realisere ved Aappaluttoq i Qeqertarsuatsiaat-området syd for Nuuk.

- Arbejdet med at bygge campen og infrastrukturen er godt i gang, og vi regner med at begynde rubinbrydningen i løbet af året, fortalte direktørerne.

Bent Olsvig Jensen fortalte om det store forarbejde indtil nu, der ligger til grund for en mine.

Det er svært at fastsætte priserne på grønlandske
rubiner, fortalte Bent Olsvig Jensen.
Arbejdet har været forbundet med betydelig usikkerhed, blandt andet fordi den unikke forekomst er en af de få - hvis ikke den eneste af sin art , hvor man bryder ædelstenene direkte fra klippen. Andre kendte rubinforekomster er udvaskede rubiner - og det har derfor været svært at prissætte rubinerne.

Desuden vil den direkte brydning skabe en del materiale, som måske nok ligner rubiner, men ikke er af en kvalitet, så det kan bruges som smykker.

- Vi regner med, at kun 35 procent af de udvundne sten har en kvalitet, der gør, at de kan bruges som smykkesten, oplyste Bent Olsvig Jensen, der var åben over for alle gode ideer til at udnytte restmaterialet. Når en sten, som skal bruges til smykker slibes, så påregnes det, at der gennemsnitligt kun er ca. 9 % af stenen er tilbage.

Jens B. Frederiksen (tv) står for sikkerheden
 i den kommende rubinmine.
Jens B. Frederiksen, der udover at være tidligere Naalakkersuisoq også har en fortid inden for politiet, fortalte indgående om de store sikkerhedsforanstaltninger, som skal bygges op i forbindelse med minen.

- Sikkerheden er ikke alene et spørgsmål om at undgå tyveri, men også et spørgsmål om at sikre, at Grønland ikke bliver snydt, når der skal betales royalty til Naalakkersuisoq, sagde Frederiksen, der også fortalte om den IBA-aftale, der er indgået mellem True North Gems Greenland, Sermersooq og Naalakkersuisut.

Aftalen sikrer millioner til uddannelse og kultur i Qeqertarsuatsiaat-området.

Flere af deltagerne i arrangementet spurgte til jobmulighederne i minen. Direktørerne oplyste, at man sigter mod 75 - 80 procent lokal arbejdskraft.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar