3. februar 2015

Øget aktivitet på Station Nord

Flere end 1.000 overnatninger reserveret

Willum Research Station deler infrastruktur med
forsvaret. Her er det en ukrainsk Ilyushin 75, dr lander
 på Station Nord med brændstof. Foto: Forsvaret.dk
Siden Kronprins Frederik tog det første spadestik til Willum Research Station i 2013, har folkene på kongerigets nordligste udpost, Station Nord, haft travlt med forberedelserne til den kommende danske forskningsstation.

Stationen, der bliver en af verdens førende af sin slags, åbner officielt om en måned, skriver Ingeniøren. På nuværende tidspunkt er der allerede reserveret flere end 1.000 overnatninger ved stationen.

Den nye forskningsstation bliver centrum for en omfattende forskning i klimaforandringerne og er støttet af Willum-fonden med 70 millioner kroner.

Forskningsstationen drives af Aarhus Universitet. De første danske forskningsprojekter er skudt i gang, og i løbet af foråret starter flere internationale forskergrupper deres projekter op. I løbet af foråret vil der være op til 50 forskere i området.

Placeringen ved Station Nord er ideel ud fra en forskningsmæssig synsvinkel, men det har kun været muligt, fordi forskerne er gået i samarbejde med forsvaret, der driver Station Nord.

Ligesom forskningsstationen i Zackenborg deler Villum Research Station infrastruktur med forsvaret. Og uden forsvarets tilstedeværelse på Station Nord ville det ikke være muligt at drive forskningsstationen, siger Henrik Skov til Ingeniøren. Forsvaret varetager logistik og infrastruktur og driver landings­banen på Station Nord. Til gengæld bidrager Aarhus Universitet økonomisk til aflønningen af den ene af de seks ansatte, forsvaret har udstationeret på stationen.

Hos Arktisk Kommando i Nuuk glæder man sig over, at der kommer mere liv i det øde område.

- Vi leverer teknisk assistance til alt det, der ligger uden om forskningen, for eksempel strøm og vand. Til gengæld får vi lidt mere liv på basen,« siger kommandørkaptajn og stabschef Jan Stripp.

Blandt sommerens mange forskningsprojekter på Willum Research Station bliver forsøg, der skal vise, om droner er velegnede til polarforskning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar