20. februar 2015

Nye sælregler truer EU's arktiske ambitioner

Folketingsmedlemmer vrede over nye sælregler

Nyt forslag truer eksporten af sælskind.
EU og Grønland er fortsat på kollisionskurs, efter at EU har lagt op til en stramning af importreglerne for sælskind.

Det får nu Siumuts medlem af Folketinget, Doris Jakobsen, til at true med, at det vil få konsekvenser for EU's arktiske ambitioner.

- At lave handelshindringer for at beskytte sin egen pelsindustri er i hvert fald ikke fremmende for samarbejdet, og regeringen bør genoverveje støtten til EU's deltagelse i Arktisk Råd, sagde Doris Jakobsen forleden til Sermitsiaq.

Doris Jakobsen finder forslaget til nye regler fuldstændigt grotesk:

- EU-Kommissionen angiver, at det for eksempel er bekymrende, at vi fanger sæler med rifler, fordi de siger, at sælerne bliver påført unødig smerte eller stress. Jeg er ikke helt sikker på, hvordan EU forestiller sig, at man afliver et vildt dyr, hvis man ikke må skyde det. Det står jo ikke bundet i en stald.

Også IA's Johan Lund Olsen er oprørt. Han har rejst sagen over for udenrigsminsteren og bedt om en vurdering af konsekvenserne af det nye forslag.

- Vi har læst det nyeste udspil fra EU kommissionen, som kan tolkes som en yderligere stramning af eksport af sælskind. Det kan vi naturligvis ikke leve med, derfor har jeg reageret prompte med at spørge den ansvarlige minister her i Danmark, udenrigsministeren. Svarfristen til udspillet fra EU er i oktober, og jeg håber at både den danske regering, og ikke mindst den grønlandske regering, handler hurtigt og målrettet, siger Johan Lund Olsen.

EU-forslaget kan ses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar