13. oktober 2014

Lyden af en revolution

Danmarkspremiere på grønlandsk film

Grønlandsk film har 
Danmarks-premiere.
På torsdag den 16. oktober er der Danmarkspremiere på filmen Sume - lyden af en revolution.

Det bliver sandsynligvis lidt af et tilløbsstykke - både for grønlænderne i Danmark, men også alle grønlandsinteresserede. Filmen har netop været på Grønlandsturne, og overalt på kysten meldtes der om udsolgte huse.

Filmen er lavet af Inuk Silis Høegh og Emilie Péronard og handler om det mest betydende grønlandske orkester nogensinde. Sangskriverne Malik Høegh og Per Berthelsen er blevet kaldt Grønlands svar på Lennon og McCartney, og Sume har kult-status i det store land, hvor orkestrets musik spilles ved enhver festlig lejlighed og dagligt i radioprogrammerne.

Sume eksisterede mellem 1972 og 1977, men har spillet gentagne gange siden opløsningen - altid for fulde huse. Sumes musik er en del af det moderne Grønlands sangskat og er samtidig dansevenligt, så successen var altid sikker, når Sume blandt andet gennem en årrække spillede til julebal i Nuuk.

Den første LP i 1973 var en revolution - intet mindre - for det var første gang, der blev sunget rockmusik på grønlandsk. Teksterne satte ord på den grønlandske selvstændighedsfølelse - og det er derfor ikke ubegrundet, når filmmagerne Høegh og Péronard har givet deres film undertitlen Lyden af en revolution.

Sume - Lyden af en revolution har Danmarks-premiere i ikke mindre end 11 biografer landet over. Se hvilke her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar