6. oktober 2014

Alt under et tag

Arktisk redningsarbejde samles i Nuuk

Redning til søs og i luften koordineres nu fra
samme sted. Foto: Arktisk Kommando
Koordineringen af eftersøgninger og redning af luftfartøjer samt den maritime eftersøgning og redning uden for de yderste øer og skær i Grønland er nu samlet i Nuuk, meddeler Arktisk Kommando fra den grønlandske hovedstad.

Den 1. oktober 2014 har Arktisk Kommando oprettet Joint Rescue Coordination Centre Nuuk (JRCC) med placering i Arktisk Kommandos bygning på havnen. Det styrker den koordinerede indsats på redningsområdet under ledelse af Arktisk Kommando.

I perioden siden oprettelsen af Arktisk Kommando 31. oktober 2012 har sørednings- og luftredningsaktiviteterne hidtil været fysisk adskilt, så den maritime søredningscentral, MRCC, blev drevet af Arktisk Kommando i Nuuk, mens luftredningscentralen, ARCC, blev drevet af Naviair i Kangerlussuaq.

I slutningen af september flyttede Naviair imidlertid sin flyveinformationscentral (FIC) fra Kangerlussuaq til Nuuk, hvor centralen er placeret under samme tag som Arktisk Kommando. Rent fysisk er FIC og JRCC adskilt i forskellige lokaler, men i tilfælde af gennemførelse af en luftredning eller en SAR, hvor støtte fra vagthavende i FIC er ønskelig, åbnes en glasdør mellem operationscentrene, så de to tjenester nemt kan samarbejde og koordinere den samlede indsats.

- De operative fordele ved sammenflytningen er betragtelige som følge af den direkte kommunikation, sparring, fælles vedligeholdelse og udvikling af procedurer samt fælles øvelser, hedder det i meddelelsen fra Arktisk Kommando..

 Udover at støtte JRCC i forbindelse med flyverednings opgaver er Naviairs hovedopgave at udføre lufttrafikstyring i Grønland. Den nye flyveinformationscentral er etableret med seks arbejdspositioner, hvorfra Naviairs medarbejdere døgnet rundt overvåger flytrafikken i Grønland og sørger for en sikker trafikafvikling.

Naviair har i alt flyttet 14 arbejdspladser fra Kangerlussuag til Nuuk. Naviair og Arktisk Kommando har planer om senere at invitere til en reception, hvor der er mulighed for at se de nye faciliteter og høre mere om JRCC’s betydning for redningsberedskabet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar