31. oktober 2014

Hold øje med Barents-regionen

EU vil have arktisk center ved Barentshavet

Roald Amundsen udforskede Barentshavet med
zeppeliner. Her er den gamle zeppelin-landingsplads
i Vardø tæt på den norske grænse til Rusland.
Nordjylland holdt den arktiske fane højt, da Arctic Consensus arrangerede en velbesøgt session om Økonomierne i det vestnordiske Arktis på Arctic Futures Symposium den 16. og 17. oktober i Bruxelles.

Symposiet var en øjenåbner for direktør Thorkild Lauridsen fra Arctic Consensus, der kunne rejse hjem med nye indtryk til landsdelens politikere og erhvervsliv:

 - Symposiet viste blandt andet, at andre lande på nationalt niveau satser benhårdt på det arktiske område. Finland har eksempelvis fået EU-midler til at undersøge muligheden for at oprette et arktisk center for EU i området ved Barentshavet. Et fællestræk for Norge, Finland og Rusland er, at erhvervsudviklingen rykker mod nord på grund af olie og mineralforekomster, siger Consensus-direktøren.

Hold øje med Barets-regionen, råder
Thorkild Lauridsen fra Arctic Counsus.
- Nordjylland og Danmark bør derfor ikke kun interessere sig for den vestnordiske del af Arktis, men også holde øje med udviklingen i regionerne omkring Barentshavet, konstaterer Lauridsen.

På symposiet fik Arctic Consensus spredt et nordjysk budskab til især EU-embedsmænd, EU-parlamentarikere og de ca. 50 deltagere i sessionen:

-Vores deltagelse i symposiet var med til at sætte fokus på Nordjyllands rolle som Europas port til det arktiske og Aalborg som Danmarks arktiske hovedstad. Gennem flere end 40 års samarbejde er der opbygget en stor viden og stærke kompetencer i Nordjylland. Kompetencer, der kan gavne hele Europas arbejde i det arktiske, mener Thorkild Lauridsen.

Hvis man vil holde øje med Barents-regionen, er Barents Observer et godt sted at begynde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar