20. januar 2016

Enighed om uran

Afgørende hindring for mineprojekt fjernet

Udenrigsminister Kristan Jensen mødtes i august
 med daværende Naalakkersuisoq for finanser Anda Uldum
 i Hans Egedes Hus i Nuuk. Foto: Udenrigsministeriet.
Danmark og Grønland har indgået en aftale om reglerne for fremtidig kommerciel eksport af den uran, der befinder sig i den grønlandske undergrund.

Det orienterede udenrigsminister Kristian Jensen om på et møde i Udenrigspolitisk nævn tirsdag. Aftalen vil nu blive fremsat som lovforslag i Folketinget til marts.

Dermed er en af de afgørende forhindringer for et kommende mineprojekt ved Kvanefjeldet i Narsaq ryddet af vejen. Her vil Greenland Minerals and Energy (GME) udvinde såkaldte sjældne jordarter - og det kan ikke lade sig gøre uden også at grave uran op af jorden.

Behovet for at få formaliseret reglerne på området opstod, da Grønland på grund af mineplanerne i 2013 besluttede at gå bort fra den såkaldte nultolerance-politik og sige god for, at uran fremover kan udvindes i Grønland. Siden har Danmark og Grønland arbejdet frem mod en aftale, der skal sikre, at det radioaktive stof ikke havner i skumle diktatorers våbenprogrammer eller i hænderne på deciderede terrorister.

At der nu er enighed mellem Danmark og Grønland dog ikke ensbetydende med, at projektet bliver realiseret. Der er fortsat stor modvilje mod projektet i dele af den grønlandske offentlighed.

Læs også Sermitsiaq: Lange udsigter for eksport af uran

Ingen kommentarer:

Send en kommentar