19. januar 2016

Beklageligt og begrædeligt

Stop for Eskimologi-studium bekymrer
Eskimologi-studiet ligger i Strandgade på Christianshavn
 lige ved siden af Den Nordatlantiske Brygge. Området
var oprindeligt hovedkvarter for
den Kongelige Grønlandske Handel.
Københavns Universitet har besluttet at lukke for tilgangen af studerende i år til Eskimologi-studiet, der er et af universitetets mindste studier med cirka 40 studerende i alt. Det frygtes, at stoppet for nye studerende vil føre til en lukning.

Den udvikling bekymrer Arctic Business Network:

- Vores virksomheder har i høj grad behov for forskning og uddannelse om Arktis, derfor er det beklageligt og begrædeligt, at KU lukker for optaget. Det er et uheldigt signal at sende, når Arktis er på dagsordenen i så mange sammenhænge både politisk og i virksomhederne, siger ABN's netværksleder Ellen Arnskjold i dagens udgave af Information.

Eskimologi-studiet er det eneste universitetsstudium, hvor man kan lære grønlandsk - og den slags er der behov for, mener Arnskjold og forklarer, at det i stigende grad er vigtigt for virksomheder at kunne kommunikere på grønlandsk, så selv om der også eksisterer forskning i Arktis andre steder på universitetet i Grønland og danske universiteter, så er eskimologi et klassisk fag.

- Derfor håber ABN, at uddannelse og forskning i Arktis prioriteres højt også i de kommende år, siger Ellen Arnskjold.

Lektor i Eskimologi Frank Sejersen siger i samme artikel, at det ikke er størrelsen, der handler om:

- Vores styrke ligger ikke i at være store, men i at opretholde et stærkt forsknings- og uddannelsesmiljø om Arktis. Vi udgør samtidig et knudepunkt for relationer til uddannelsesinstitutioner i Grønland og forskere og studerende fra hele verden, fordi vi er en universitetsindgang til hele det her arktiske samarbejde, som berører os direkte og dagligt.

Eskimologi rummer et af verdens største polarbiblioteker, og faget yder sproglig og samfundsrelevant bistand til andre forskere, erhvervsliv og organisationer, som opererer i Arktis, grønlandske institutioner og til danske aktører med relationer til de 15.-20.000 grønlændere, der bor i Danmark, hedder det i artiklen i Information.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar