Stor interesse for grønlandsk tang
Tang kan blandt andet bruges som garniture til røget hellefisk. |
- Især i løbet af de seneste to år har interessen for tang været stigende. Sidste år gav vi fire tilladelser til indsamling og høstning af tang. I år har vi godkendt fire nye ansøgninger, og vi er i gang med at behandle den femte ansøgning. Ansøgningerne kommer fra både enkeltpersoner og firmaer. Nogle af firmaerne er iværksættere, der har fået tilskud fra enten kommune eller Naalakkersuisut til at starte virksomhed.
Før man går i gang med tang, er der en række tilladelser, der skal være på plads, fortæller Nuka Lund Møller, der er fuldmægtig i departementet. Først og fremmest skal man have en høsttilladelse, som fås ved henvendelse til landbrugsafdelingen i Departementet for Fiskeri, fangst og landbrug. Hernæst skal produktion af tang til menneskeføde godkendes af veterinærafdelingen. Og endelig skal man have en eksporttilladelse fra Departementet for Erhverv, hvis man ønsker at eksportere tangen.
Amalie Jessen glæder sig over den stigende interesse for tang:
Tang smager også godt til traditionelt grønlandsk proviant som mattak. Foto: Amalie Jessen. |
Tang er en stor, men næsten uudnyttet arktisk ressource. Foto: Amalie Jessen |
Naalakkersuisut har i koalitionsaftalen et afsnit om øget anvendelse af de grønlandske ressourcer. Derfor arbejder Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrugs opgave med at udbrede kendskabet til tang, siger Nuka Møller Lund.
- Vi er i gang med at udforme en bekendtgørelse om tangproduktion, som skal i høring inden sommeren. Her skal der tages stilling til hvordan indsamling og høst af tang skal foregå og med hvilke redskaber der skal bruges til høste og indsamling.
- Derudover har Qaasuitsup Kommunia selv samlet data og sendt vejledning om høst- og indsamlingsmetoder. Det handler blandt andet om, hvordan tang skal tørres, pakkes og opbevares efter tørring, og om hvor ofte der kan samles tang på et bestemt sted for at udnytte men også bevare bestanden. Da tang jo findes alle vegne skal der også højde for at høsten og indsamlingen af fødevarer sker i rene omgivelser og på en bæredygtig måde. Tang kan produceres til mange ting, blandt andet til dyrefoder, Derfor er det vigtigt at produktionen foregår efter de hygiejniske regler og bæredygtige regler, slutter Amalie Jessen.
Læs mere om den grønlandske tangproduktion.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar