31. marts 2015

Kornavl i Nordatlanten

Nyt projekt skal kortlægge nordatlantisk kornavl

Fremover bliver kornmarker mere almindelige
i Arktis - her på Island. Foto: NORA
Nordatlantisk Korn er navnet på et projekt i regi af NORA, som skal kortlægge mulighederne for kornavl i Grønland, Island, Færøerne, Orkney, Nordnorge samt Newfoundland.

Det nordatlantiske landbrug er karakteriseret af kolde og korte vækstsæsoner, som er uegnet til kornproduktion. Men alligevel har man de seneste år, blandt andet i Sydgrønland, haft held med kornforsøg.

Successen skyldes blandt andet, at man har fundet de rette kornsorter, ligesom landmændene mere bevidst satser på avl og forædling.

Historisk har der altid været eksperimenteret med korn i regionen, men det har som regel været billigere at importere kornprodukter. Ændringerne i klimaet kan vænne op og ned på dette - og Nordatlantisk Korn er et forsøg på at tilpasse produktionen til klimaændringerne.

Kornavl er ikke uden udfordringer, selv om klimaet bliver mildere. Varmen kan også bringe nye skadedyr og sygdomme med sig. Derfor skal projektet også skabe en samarbejdsplatform, så viden og erfaring med kornavl kan udveksles blandt de nordatlantiske bønder.

En OECD-rapport om NORA-regionen fra 2011 fastslår, at det er vigtigt, at de nordatlantiske økonomier gør sig mindre afhængig af fiskerierhvervet. Her  kan landbruget åbne nye muligheder for vækst og beskæftigelse.

Forskerne ser især muligheder i den øgede turiststrøm og den store interesse for det nordiske køkken.

- Nicheprodukter fra kornproduktionen kan bidrage til bøndernes økonomi og skabe flere jobs. Lokale mikrobryggerier er et godt eksempel på kornprodukter fra regionen, som er efterspurgt både lokalt og internationalt, hedder det i en udtalelse fra NORA, der også lægger vægt på, at nordiske råvarer generelt har et godt omdømme som gode og rene råvarer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar