10. november 2014

Praktikerne mødte forskerne

Velbesøgt møde mellem erhvervslivet og arktiske forskere

Konferencen blev holdt i Center For Logistik
og Samarbejdes lokaler på Aalborg Havn.
Hvis der er nogen i nordjysk erhvervsliv, der undrer sig over, hvorfor de asiatiske lande i øjeblikket er meget optaget af Arktis, er det i hvert fald ikke Aalborg Havns skyld.

Havnen havde nemlig taget initiativ til, at erhvervsdelen af forskningskonferencen Arctic Nexus blev holdt på havneområdet og med medlemmerne af Arctic Business Network som interesserede tilhørere.

Professor ved Laplands Universitet i Rovaniemi
 og redaktør af Arctic Yearbook Lassi Heininnen
var en myndig mødeleder.
Det blev en spændende eftermiddag, hvor ABN-medlemmerne blev lidt klogere på arktisk forskning i almindelighed og især de asiatiske landes positioner.

Arktis er et af verdens hotspots i øjeblikket, og de asiatiske lande ser nødig den udvikling gå forbi. Landene ser Arktis som en løsning på råstofmangel i regionen, den stigende aktivitet i området har stor erhvervsmæssig interesse, klimaændringerne gør det billigere at sejle mellem Asien og Europa og ikke mindst kan klimaændringerne få store konsekvenser for miljøet i de lande, som har lange kyststrækninger.

Forskningsdirektør Vijay Sakhuja, Indiens internationale
 forskningsråd, kunne blandt andet fortælle, at
Indien råder over hele tre forskningsstationer på Antarkis.
Alt dette blev berørt i forskernes oplæg - og ikke mindst spørgsmålet om besejlingen af Arktis optog deltagerne i den efterfølgende dialog. Alle er enig om, at der kommer til at ske noget, men spørgsmålet er så, hvor hurtigt det kommer til at ske.

Tid til networking.
Inden mødet bød havnen på en rundvisning - og forskerne fik dermed mulighed for at se i praksis, hvordan gods til og fra Grønland håndteres i praksis. Flere af forskerne var i øvrigt imponeret over den store aktivitet, som vindmølleindustrien medfører i Aalborg havn - og blev dermed bestyrket i opfattelsen af at klimaforskning og arktisk forskning er to tæt forbundne områder
.
Efter konferencen bød Aalborg havn på middag - og medlemmerne af Arctic Business Network fik rig lejlighed til at styrke netværket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar