21. januar 2015

Fennoskandinavisk erhvervudvikling

Ny rapport om erhvervsudvikling i den nordlige del af Sverige, Finland og Norge

Forfattertrioen med rektor Husebekk i spidsen.
Til venstre den norske statsminister Erna Solberg.
Foto: Pernille Ingebrigtsen/AF 2015
Den skandinaviske del af Arktis kan blive et laboratorium for bæredygtig udvikling i Arktis. Det fremgår af en rapport, som en ekspertgruppe fremlagde tirsdag på Arctic Frontiers i Tromsø.

Ekspertgruppen ser store muligheder for erhvervssamarbejde i det nordlige Norge, det nordlige Sverige og Nordfinland.

- Vi taler næsten det samme sprog, vi har de samme velfærdssystemer. og vi er vant til at samarbejde, sagde UiT-rektoren Anne Husebekk.

Der bor fire millioner mennesker i Fennoskandinavien, som området også kaldes. Det kan gøres til et laboratorium for samarbejde og udvikling netop nu, hvor både nationale interesser og de økonomiske muligheder gør Arktis interessant, lød det.

Rapporten anbefaler fire indsatsområder, de såkaldte vækstdrivere:

1) Produktion af flydende naturgas (LNG) og vedvarende energi.
2) Forskning og udvikling som kan gøre mineindustrien grønnere og mere bæredygtig.
3) Øget turisme i Arktis
4) Udvikling af teknologiske løsninger på is- og kuldeproblemer

Ekspertgruppen har udover Husebekk bestået af  administrerende direktør Risto E. J. Pentillä, det Finske Handelskammer og den svenske rigsdagspolitiker Magdalena Andersson.

Det er værd at notere gruppens forslag om at satse på flydende naturgas. Den seneste tids faldende oliepriser har givet modstanderne af fossile brændstoffer vind i sejlene, og det har været et af de helt store debatemner på årets Arctic Frontiers - både på podierne, men også bag kulisserne, fortæller Rasmus Gjedssø Bertelsen fra Aalborg Universitet. Bertelsen er også tilknyttet Norges Arktiske Universitet i Tromsø og deltager i Arctic Frontiers.

Rapporten kan downloades her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar