20. januar 2015

Arktis er et symbol

Prins Albert var første taler

Fyrstefamilien i Monaco har en glødende
interesse i Arktis. Foto: Pernille Ingebrigtsen/AF 2015
Åbningen af Arctic Frontiers fik et royalt skær, da Prins Albert II af Monaco var første mand på talerstolen..

- De seneste rapporter om Arktis viser, at regionen mere end noget andetsted i verden påvirkes af klimaendringer. Vi ser en bekymrende smeltning af havisen og en gennemsnitlig temperaturstigning på en halv grad hvert tiår. Dette svækker hele regionen og ødelægger økosystemer, sagde prins Albert i sin tale.

 - De skader, vi nu ser i Arktis, vil snart vil ramme resten af verden, hvis klimaændringerne får lov at fortsætte. Arktis er et symbol på den fare, som hænger over os alle, og som skyldes forurening og andre skader fra menneskelig aktivitet. Vi er en uansvarlig civilisationon, som er inde i en ond cirkel, mente prinsen.

Både i mandagens tale og i søndagens paneldebat på Fram-senteret var prins Albert forsigtig med at fraråde olje- og gasaktiviteter i Arktis, men han manede til forsigtighed:

- De sande farer for Arktis er ikke alene den skade, en oliepøl vil udgøre i den sårbare natur. Også åbningen af nye havruter og den generelle udnyttelse af fossile brændstoffer er et problem.

Prinsen er en meget brugt taler, når der er konferencer om Arktis og klimaet - og gæstede i sin tid også Cop 15 i København. Regenten fra Monaco har længe været engageret i arktiske spørgsmål, hvor især Svalbard har hans store interesse. Der er tale om en famliesvaghed, der begyndte, da prinsens tipoldefar for over 100 år siden finansierede og deltog i flere ekspeditioner til Svalbard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar