23. januar 2015

Det rene vand

Strandede isskosser bliver til drikkevand til Fjernøsten

Så er de første tankcontainere med indlandsis på
vej til tapperiet. Foto: Arctic Ice Cap Water
Den grønlandske drikkevandsproducent Arctic Ice Cap Water har brugt det seneste års tid på at udvikle produktionsapparatet og har nu taget patent på et aggregat, der sikrer, at isen, som virksomheden smelter til drikkevand, ikke bliver forurenet af bakterier.

- Når vi fræser isen ud, skal det ske uden berøring af mennesker, hvis vi skal leve op til de højeste kvalitetskrav - og det har gjort det nødvendigt at udvikle vores eget produktionsapparat, fortæller direktør Peder Pedersen fra Arctic Ice Cap Water.

- Lige efter årsskiftet testede vi udstyret i Diskobugten. Produktionen kræver tre mands arbejde - og det gik over al forventning. Containerne med isen til det kommende drikkevand er nu på vej til Danmark, hvor det skal tappes på flasker hos Danish Botling i Brande.

I Ilulissat arbejder Arctic Ice Cap Water sammen med entreprenørfirmaet KJ Greenland, der ejer den pram, som produktionsapparatet står på.

- Der har længe været stor interesse for vore produkter i Kina - og nu er også Indonesien kommet til, fortæller Peder Pedersen, der regner med, at produktionen inden længe kan sikre fast arbejde til tre medarbejdere i Disko-området.

Arctic Ice Cap Water producerer vand udvundet af smeltet gletsjeris fra Ilulissat. Isen stammer fra strandede isfjelde i Diskobugten og fragtes til Danmark i containere. Naalakkersuisut har givet tilladelse til at indsamle spredtliggende kælvet is fra gletsjerne i Ilulissat for en 20-årig periode og modtager til gengæld royalties for alle solgte flasker.

Arctic Ice Cap Water er medlem af Arctic Business Network.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar