5. september 2014

Arktis efter Ukraine

Kan samarbejdet overleve?

De arktiske stater samarbejder blandt andet om
SAR i de øde arktiske strøg. Her et billede fra øvelsen
 SAREX 2013. Foto: Forsvaret.dk
DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, sætter nu fokus på det internationale samarbejde i Arktis i lyset af Ukraine-konflikten.

Det sker på en konference i København 29. september. Her vil en række eksperter give deres bud på, om krisen har skadet samarbejdet, og hvad der så skal ske. Desuden medvirker Danmarks arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorentzen.

Baggrunden er dyster nok. I præsentationen af konferencen skriver DIIS:

"Samarbejdet i Arktis knager efter Ukrainekrisen. Russiske specialstyrker afholder øvelser på Nordpolen, mens russiske bombefly overflyver det isdækkede hav. Canada og Rusland har travlt med at udvise hinandens diplomater og Arktisk Råds medlemsstater er begyndt at boykotte Rådets møder. EU’s sanktioner rammer Ruslands interesser i Arktis hårdt.

Efter flere år med fremskridt for samarbejdet i Arktis rejses nu spørgsmålet, om samarbejdet i Arktis kan overleve Ukrainekrisen. Hvad er konsekvenserne på kort og lang sigt? Hvad er Rigsfællesskabets interesser i konflikten, og hvad kan man fra København og Nuuk gøre for at styrke samarbejdet?"

Tilmelding og yderligere oplysninger findes her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar