28. maj 2014

Udfordringer og muligheder i grønlandsk minedrift

Positive erfaringer med mineindustrien

Damien Miller, australsk ambassadør
 i Danmark, Norge og Island.
-Mineindustrien har en stabiliserende effekt på den australske økonomi, så landet er kommet forholdsvis upåvirket gennem den verdensomspændende økonomiske krise. Det fortalte den australske ambassadør i Danmark, Norge og Island, Damien Miller, da han tirsdag gæstede Aalborg.

Mineindustrien er en væsentlig del af den australske økonomi og bidrager med cirka 10 procent af bruttonationalproduktet. Australien har kun positive erfaringer med minerne, der ofte bringer nyt liv til områder, der ellers har været truet af affolkning - og Damien Miller forventer, at det samme vil ske i Grønland.

- Oprindeligt var der en del modstand mod mineindustrien blandt landets aboriginals, men minerne har givet beskæftigelse og udvikling. Nogle steder er op til 70 procent af de beskæftigede lokale, sagde Miller.

Han ser i øvrigt et stort potentiale for danske virksomheder i mineindustrien.

- Danske virksomheder er eksperter inden for "cleantech" - og her må vi erkende, at vi har et svagt punkt i Australien.

Flemming Knudsen, FK-46 og formand for
 Arctic Business Networks råstofgruppe.
Damien Millers Aalborg-besøg var et led i Arctic Consensus-møderækken "North Denmark Arctic Dialoque". Udover Damien Miller bød mødet også på oplæg af Flemming Knudsen, FK-46 og Niels Tanderup Kristensen fra Dansk Industri. Overskriften for mødet var "udfordringer og muligheder, når den grønlandske mineindustri bliver en realitet".

Flemming Knudsen, der også er formand for Arctic Business Networks råstofgruppe, gjorde status over den grønlandske mineindustri - og slog fast, at der i øjeblikket ikke findes producerende miner i Grønland.

Flemming Knudsen gjorde det også klart, at internationalt set er mineindustrien en forholdsvis lille branche med et fasttømret netværk - så skal man ind i branchen, er man nødt til at finde samarbejdspartnere, der vil dele viden og erfaring.

- Det er vigtigt, at Grønland satser på at uddanne befolkningen, hvis landet skal have noget ud af minerne, mener Flemming Knudsen, der i øvrigt fremhævede den grønlandske byggebranche og servicevirksomhederne som dem, der sandsynligvis vil få nemmest ved at være underleverandører til mineindustrien.

Niels Tanderup Kristensen, DI.
Som afslutning på mødet gav Niels Tanderup Kristensen en kort introduktion til Arctic Cluster of Raw Materials og gruppens kommende besøg i Toronto, hvor også kronprinsparret deltager.

Arctic Consensus havde arrangeret mødet, der samlede en god snes deltagere, i samarbejde med Arctic Business Network, DI Aalborg og Erhverv Norddanmark.

Damien Miller fortalte i øvrigt, at han i den kommende uge besøger Grønland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar