12. maj 2014

Råstofferne er ikke vejen

Ønske om et massivt kompetenceløft

Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit, MF, vil satse på
 iværksættere og innovation.
Grønland er meget andet end råstoffer. Det var konklusionen, da Inuit Ataqatigiit, Grønlands Arbejdsgiverforening og Avalak fredag var værter ved en stor erhvervskonference på Christiansborg.

- Vi har været forblændet af råstofferne og har  helt glemt, at for eksempel fiskeriet trænger til fornyelse, indrømmede Demokraternes medlem af Inatsisartut Andreas Uldum.

Konferencen havde samlet næsten 200 deltagere og bød på oplæg af blandt andre erhvervsfolk, politikere og eksperter - og konklusionen var klar:

Andreas Uldum: - Vi har været forblændet.
- Vi skal bruge mere energi på andre erhvervsområder - ikke mindst iværksætterne og innovation. Jeg tror, at denne konference er starten på noget stort, fastslog IA's medlem af Folketinget og Inatsisartut Sara Olsvig ved konferencens afslutning.

Også direktøren i Grønlands Arbejdsgiverforening var tilfreds:

- Vi har fået de andre erhverv tilbage på dagsordenen, konstaterede Brian Brian Buus Pedersen.

Brian Buus Pedersen, GA, slog til lyd for
 konsensus om erhvervspolitikken.
Arbejdsgiverdirektøren slog til lyd for, at den fremtidige erhvervsudvikling i Grønland tager sigte på de tre K'er: Kompetence, kapacitet og konsensus.

- Det vigtigste er, at der bliver konsensus om den grønlandske erhvervspolitik. Det kan ikke nytte noget, at vi skifter retning, hver gang vi får en ny regering. Erhvervslivet har behov for en stabil og langsigtet planlægning - anset om vi snakker råstoffer, byggeri eller turisme, mener arbejdsgiverdirektøren.

Politikerne og arbejdsgiverne blev bakket op af eksperterne. Blandt andre professor Minik Rosing, der er formand for bestyrelsen på Ilisimatusarfik og stod bag den meget omtalte rapport "Til gavn for Grønland".

Konferencen samlede næsten 200 deltagere
og foregik i Landstingssalen på Christiansborg.
- Øget samarbejde mellem parterne i rigsfællesskabet er simpelthen nøglen til potentialet på mineralområdet, men vi skal også huske alle de andre erhvervsmuligheder.

- Derfor er det næste step i udviklingen, at vi får undersøgt, hvad Grønland kan - udover mineralområdet -
og bruger den viden til et massivt kompetenceløft, foreslår Minik Rosing.

Doris Jakobsen, Siumut, MF, mindedes sin barndom.
Konferencen foregik i en god stemning - og alle kunne smile med, da Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen mindede om, at allerede i hendes barndom snakkede man om, at minerne var Grønlands fremtid og lige om hjørnet.

Vi vil i den kommende uge bringe flere historier fra erhvervskonferencen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar