13. august 2019

Storbrand ved Sisimiut

38 danske brandfolk til Sisimiut

Beredskabsstyrelsen har offentliggjort dette
satellitfoto af brandstedet. Sisimiut ligger cirka
10 km vest for området. Foto: Sentinel2
Beredskabsstyrelsen sender tirsdag eftermiddag 38 brandfolk til Sisimiut for at assistere ved en storbrand i fjeldene nær Sisimiut. Assistancen kommer, efter at Beredskabskommissionen for Grønland i weekenden bad om hjælp til slukningsarbejdet.

Branden har stået på siden begyndelsen af juli - og i første omgang troede det lokale beredskab, at det var lykkedes at slukke ilden. Men ilden har gravet sig ned - og nu er branden blusset op i så voldsomt omfang, at røgen har bredt sig de godt ti km fra brandstedet i bunden af Kangerluarsuk Tulleq til Sisimiut.

Det lokale beredskab arbejder på at undgå, at branden breder sig til mange hytter i området, men mandag måtte man se i øjnene, at flammerne havde taget to hytter, der var under opførelse.

Branden foregår højt oppe i fjeldet.
 Foto: Basse Vængtoft, Beredskabsstyrelsen
- Slukning af branden er vanskeliggjort af, at det ikke er kun overfladen, der brænder, men også underlaget.Derfor er det svært at bekæmpe branden, da brandens placering er højt oppe i fjeldet og er svær at nå med vand. Brug af helikopter slukker ikke branden i underlaget, oplyser indsatsleder Poul Olsen fra Qeqqata Kommunia.

I øjeblikket deltager 15 brandfolk fra Qeqqata Kommunia, 10 fra Avannaata og yderligere op imod 20 frivillige fra Sisimiut i slukningsarbejdet. Den danske beredskabsstyrelse sendte i weekenden to eksperter til området.

Røgen ligger tæt omkring Sisimiut.
Foto: Qeqqata Kommunia
Og nu følger altså yderligere 38 brandfolk, der tager af sted fra Flyvestation Karup tirsdag eftermiddag. De 38 brandfolk er værnepligtige, frivillige og ansatte fra alle Beredskabsstyrelsens beredskabscentre samt to frivillige fra kommunale redningsberedskaber. De indsættes i regi af Arktisk Beredskabsstyrke og vil være selvforsynende med materiel og indlogering. Forsvaret og Arktisk Kommando yder støtte i form af blandt andet transport til indsatsstedet.

Indsatsen ventes at vare to uger og finansieres af Forsvarsministeriet.

Efter at røgen i weekenden nåede ud til kysten og Sisimiut har den grønlandske landslæge udsendt følgende meddelelse:

Røgen fra naturbranden er ikke giftig, men den kan påvirke personer med astma og andre lungesygdomme. Kommer der større mængder røg ind over et beboet område anbefales det at søge indendørs, lukke døre og vinduer og standse eventuel ventilation i bygningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar