29. april 2015

Nordens største byggeplads

Kiruna skal flyttes

Kirunas centrum må vige for minedriften.
I sidste uge begyndte svenskerne at rive den nordsvenske mineby Kiruna ned. Byens står oven på en jernmine, og den skal derfor flyttes.

Operationen, der forventes at blive Nordeuropas største byggeplads i mange år frem, er blevet nødvendig, fordi jorden under byen er gennemhullet af minegange efter mange års minedrift på stedet. Det har gjort undergrunden så ustabil, at det er blevet nødvendigt at flytte den ellers relativt nye by på størrelse med Nuuk med cirka 18.000 indbyggere.

Planlægningen har været i gang siden 2004. Siden 2007 har man arbejdet med infrastruktur og den fremtidige kloakering, men det var først onsdag i sidste uge, at det fysiske arbejde gik i gang med nedrivningen af de første boligblokke. Det drejede sig om bebyggelsen Ullspiran fra slutningen af 60'erne med 148 lejligheder.

Vinteridyl på gågaden i Kiruna. 
I alt skal 3000 lejligheder, flere hoteller, 200.000 m2 kontorlokaler, skoler og hospitaler rives ned i forbindelse med flytningen af Kiruna. Også byens gamle rådhus skal væk, og der skal bygges et helt nyt. Det måtte opgives at flytte det gamle, og det nye skal stå færdigt i 2017. Oprindeligt havde man håbet, at det var muligt at flytte den markante bygning, der stilmæssigt kan minde om rådhuset i Århus, og i sin tid blev kåret som Sveriges flotteste bygning. Også selve bykernen rives ned og flyttes tre kilometer mod øst.

- Helst ville vi kunne lukke centrum på fredag og åbne igen mandag med et nyt, men der er mange ting at ordne og tage stilling til, siger Christer Winsa fra Kirunas kommune til SVT.

Det store flytteprojekt ventes afsluttet omkring år 2030.

Kirunas gamle mine Malmbjerget i fuldmånelys.
Der er brudt jernmalm i området gennem adskillige år. Jernminen havde stor strategisk betydning under anden verdenskrig, og var en medvirkende årsag til, at Norge blev besat af tyskerne. En stor del af jernmalmen udskibes via Narvik i Norge.

Oprindeligt blev malmen brudt i overfladen, men siden tresserne har man arbejdet under jorden i ned til en kilometers dybde - og det er disse minegange, der nu har gjort området så ustabilt, at en flytning af byen er blevet aktuel.

Sådan forestriller arkitekterne fra
White sig Kirunas nye centrum. Foto: White
Kiruna, der betyder rype på samisk, er grundlagt som by omkring 1900-tallet. Hele byens historie er uløseligt forbundet med mineselskabet LKAB, der også har haft stor indflydelse på både standarden og indretningen af den gamle by, der i mange år blev betragtet som en mønsterby af sin art. Det er også LKAB, der finansierer en stor del af byflytningen cirka tre kilometer mod øst.

Kiruna har ambitioner om fortsat at være en mønsterby. Tegningen af byens nye centrum er lagt i hænderne på arkitektfirmaet White, der blandt andet satser på, at en stor del af den kollektive trafik skal foregå via svævebaner. White kalder planen for "Kiruna 4-ever". Firmaet har produceret en video om det store projekt:


Læs mere om flytningen af Kiruna på LKAB's hjemmeside.

Læs om flytningen af Kiruna på Whites hjemmeside.

Fotografen Kjell Törmä har lavet en hjemmeside, hvor han dokumenterer Kirunas historie og flytningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar