28. april 2015

Begrænset kendskab til Arktisk Råd

Folk i Rusland, Finland og Island frygter militær konflikt i Arktis

Lavt kendskab til Arktisk Råd.
Halvdelen af den islandske befolkning har en klar opfattelse af Arktisk Råds arbejde, mens kun godt 10 procent af befolkningen i Rusland, Norge og Sverige kan svare ja til det spørgsmål. Den laveste andel tegner Finland sig for med 8, mens hele 28 procent af den danske befolkning er bekendt med Arktisk Råds arbejde.

Det kan man læse i en stor undersøgelse, som Munk-Gordon Arctic Security Program offentliggjorde i sidste uge før Arktisk Råds ministermøde i Iqaluit. Undersøgelsen er den hidtil største af sin art og omfatter flere end 10.000 interviews i de otte arktiske stater. Undersøgelsen er gennemført i april og blev sidst gennemført i 2010.

Undersøgelsens deltagere har besvaret en lang række spørgsmål om Arktis. Blandt andet kan man læse, at især indbyggerne i Rusland, Island og Finland finder, at truslen om en militærkonflikt i Arktis er stigende, mens indbyggerne i de øvrige arktiske lande har en markant lavere tro på en mulig konflikt.

Det kan også læses, at især svenskerne og islændingene er positive over for at suspendere det arktiske samarbejde med Rusland på grund af Ukraine-konflikten. Den opfattelse - men med modsat fortegn - deles kun af fem procent af russerne.

71 % af canadierne mener, at Northwestpassagen er canadisk farvand og ikke internationalt, mens kun seks procent af danskerne støtter den canadiske opfattelse.

Undersøgelsen "Rethinking the Top of the World, Volume 2" hovedtal kan ses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar