9. april 2014

Tag toget til Grønland

En gammel skrøne

Her er beviset: Man kan tage toget til Grønland!
Der kører ikke tog i Grønland - og historier om flyfriske tilflyttere og jobkandidater, der har spurgt efter køreplanen, hører til klassikerne, når grønlændere og grønlandsfarere er sammen.

Men grinet stivner gerne lidt, når man kommer til Oslo. For i Oslo kan det faktisk lade sig gøre at tage toget til Grønland. En af stationerne på T-banenettet - det norske svar på metroen - hedder nemlig Grønland.

Stationen dækker et farverigt kvarter med gamle boligkarreer og mange indvandrere - og minder meget om for eksempel de københavnske brokvarterer. Kvarteret er også kendt, fordi det er her, den alkoholiserede politimand Harry Hole huserer i den norske forfatter Jo Nesbø's hårdkogte kriminalromaner.

Navnet Grønland stammer fra gamle dage, hvor Oslo, som dengang hed Kristiania efter grundlæggeren Chtistian IV, var omgivet af volde. Uden for voldene lå der en masse landbrug og gartnerier, der forsynede byen med grøntsager. Det område var ganske grønt - og blev derfor naturligt kaldt Grønland.

Siden voksede den norske hovedstad - og markerne blev bebygget med karreer. Men navnet Grønland blev hængende - og derfor kan man i dag tage toget til Grønland.

Forresten hedder en af stationerne på Københavns nye metroring, der åbner i 2018, Nuuks Plads, så snart vil der også være tog til Nuuk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar