3. april 2014

Kulusuk renser ud

Jerndumpen skal ryddes

Lufthavnen i Kulusuk.
Når det bliver forår - og det er der endnu et stykke tid til i Østgrønland - skal der ryddes op i Kulusuk.

Det er Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavsvæsen, der vil rydde jerndumpen med efterladenskaber helt tilbage fra 50'erne.

Mittarfeqarfiit betegner det som en af Grønlands største oprydningsopgaver - og det glæder lufthavnschefen i Kulusuk,Torben Larsen, at der sker noget:

Gravko fra krigens tid ved Marraq.
- Lossepladser er desværre noget af det første man ser, når man ankommer til Grønland. Det undrer vores gæster og turister, at der skal være stå store bunker affald midt ude i den smukke natur. Heldigvis kan vi nu vende udviklingen og endelig få fjernet skrottet, siger lufthavnschef i Kulusuk Torben Larsen.

Mittarfeqarfiit har tiderne med sig, så det bliver en gratis omgang. Prisen for skrotjern er så høj, at det kan svare sig for et skrotfirma at hente skrottet uden det koster Mittarfeqarfiit noget. For blot få år siden ville det have kostet flere hundrede kroner pr. ton at komme af med jernskrot.

Befolkningen i Qeqertarsuatsiaat hentede
i mange år efter krigen fuel i Marraq.
- Vi udnytter en unik situation, hvor verdensmarkedsprisen på jern er så høj, at vi kan få ryddet op gratis. Det vinder alle på: Miljøet og turismen får et løft, og vi kommer af med årtiers affald, som ellers ville have kostet os mange penge at få ryddet op i. Samtidig får vi indsamlet værdifuld viden om håndtering af skrot i Arktis. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi i Mittarfeqarfiit glæder os meget over, at kunne gøre noget positivt for vores omgivelser efter så mange år uden mulighed for at kunne rydde op, siger kommunikationschef i Mittarfeqarfiit, Hans Henrik Lichtenberg.

Kulusuk er ikke det eneste sted med forurening. Rundt omkring i Grønland kan man finde efterladenskaber helt tilbage fra krigens tid i forbindelse med vejrstationer og landingspladser. Billederne her på siden stammer fra den amerikanske landingsbane ved Marraq (Marak Point, Bluie West Four) mellem Nuuk og Qeqertarsuatsiaat. Landingsbanen blev nedlagt ved krigens slutning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar