25. april 2019

Ballade om Hans Ø igen

Canadisk mineralefterforskning ved Hans Ø

Canada vil lede efter mineraler på Hans Ø.
 Foto: Wikipedia
Så er der igen uenighed mellem Kongeriget Danmark og Canada om Hans Ø i Nares Strædet mellem Grønland og Canada, skriver Altinget.dk.

Den danske regering har for få uger siden formelt protesteret over for den canadiske regering, efter at  de canadiske myndigheder i januar i år udstedte licens til mineralefterforskning til en privat canadisk entreprenør, som angiveligt ville lede efter mineraler på Hans Ø.

Den lille ø har længe været en sten i skoen mellem Canada og Danmark. Begge lande hævder at have territorialretten til øen. Der var ellers lagt op til en normalisering af situationen sidste år, da der blev nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for det danske udenrigsministerium sammen med Naalakkersuisut og Canadas Udenrigsministerium. Arbejdsgruppen skal søge at løse grænsedragningen i det omstridte område. Men nu er konflikten altså blusset op igen.

Hans Ø, der på grønlandsk hedder Tartupaluk, er på 1,3 kvadratkilometer.

1 kommentar:

  1. Mens jeg var på Thule Airbase var der nogenlunde ro omkring øen - det var i 1996-97. Der var dog ingen skibe på øen det år for at sætte det danske flag. Oftest stod det canadiske og danske flag ved siden af hinanden. Øen har stor værdi på grund af de store søarealer som følger med til den der får tildelt retten. Man regner med at det er muligt at finde olie i havbunden.

    SvarSlet