8. august 2017

Grønland trækker overskrifter

Sommer-summary

Sommerlig idyl ved Hans Egedes hus i Nuuk, der
også er Naalakkersuisits repræsentationsbolig. Der har nu
ikke bare været fred og idyl i den grønlandske sommer...
Det har ikke skortet på grønlandske overskrifter i medierne denne sommer, selv om feriemånederne normalt betragtes som agurketid, hvor der ikke sker alverden.

Først og fremmest vakte det oomærksomhed, at Vittus Qujaukitsoq udfordrede Kim Kielsen som formand for regeringspartiet Siumut med en dagsorden om, at Grønland skal løsrive sig fra Rigsfællesskabet i løbet af få år. Hvis Qujaukitsoq var blevet valgt, ville det sandsynligvis have ført til nyvalg til Inatsisartut med løsrivelsen som det gennemgående tema.

Kielsen sejrede i formandsstriden, og det blev af iagttagerne opfattet som en tilslutning til landsstyreformandens mere moderate linje, hvor selvstændigheden ikke står øverst på dagsordenen. Kielsens tilhængere ønsker først og fremmest en løsning på landets økonomiske udfordringer, før selvstændighed kan komme på tale.

Qujaukitsoqs formandskandidatur fulgte efter længere tids uro omkring det tidligere medlem af Naalakkersuisoq for blandt andet udenrigsanliggender, som førte til hans fyring fra den grønlandske regering efter at han uden at have baglandet med kritiserede den danske regering i dagbladet Politiken.

Kort før sommerferien meddelte Royal Arctic Line Aalborg Havn, at man fra 2019 ønsker at bruge Aarhus Havn som basishavn. Dette kombineret med problemer med rettidighed i sejladsen fik GE-formanden Brian Buus Pedersen til at gå ud med en pressemeddelelse, der kritiserede det grønlandske rederi for ikke at tage kundernes frustrationer over forsinkelser alvorligt. Kritikken resulterede i et forsoningsmøde mellem GE-ledelsen og RAL-direktøren Verner Hammeken. Her blev parterne enig om, at gennemføre en undersøgelse, der skal afdække Royal Arctic Line kunders forventninger og bekymringer i forbindelse med rederiets nye strategi.

Fremtiden er fortsat uafklaret for beboerne i de nordgrønlandske bygder Nuugaatisiaq og Illorsuit, der blev evakueret efter tsunami-katastrofen i juni. Myndighederne frygter fortsat nye fjeldskred i området, og det er uvist, om beboerne nogensinde kan vende tilbage. Naalakkersuisut bad i slutningen af juli Arktisk Kommando om hjælp til at hente beboernes vigtigste ejendele i de to bygder, og i øjeblikket er man i gang med at miljøsikre bygderne, så miljøfarligt affald fjernes, og bygningerne i øvrigt sikres før vinteren. Det har i øvrigt ikke skortet på ros til Arktisk Kommando for den omfattende indsats i forbindelse med katastrofen.

Grønland er også på forsiderne i Danmark. Mandag kunne dagbladet Politiken fortælle, at den grønlandske søkortproduktion er gået helt i stå, efter at Geodatastyrelsenblev flyttet til Aalborg. I forbindelse med flytningen sagde medarbejderne op, og det tager tid at uddanne nye. Enhedslisten har nu forlangt sagen taget op i et hastesamråd i Folketingets Grønlandsudvalg. Sagen drejer sig om i alt 73 digitale søkort, der skønnes af vital betydning for sejladsen i grønlandske farvande.

Den grønlandske indlandsis - nærmere bestemt forskningsstationen Summit midt på indlandsisen - har i juli noteret hele to temperaturrekorder. Den fjerde juli noterede stationen den koldeste juli-temperatur nogensinde med hele 33 minusgrader. Den hidtidige julirekord var på -30,7 grader. I slutningen af juli gik det så den modsatte vej, og Summit noterede den højeste juli-temperatur nogensinde på 1,9 varmegrader. Den højeste temperatur, der nogensinde er målt på summit, er plus 4,4°C, mens den laveste er isnende minus 63,3°C.

Sommertid er normalt også isbjørnetid i Sydvestgrønland, hvor verdens største rovdyr kommer drivende med storisen fra Østgrønland. Senest er der observeret isbjørne ved Qeqertarsuatsiaat og Igaliko. De grønlandske myndigheder gør i den forbindelse opmærksom på, at isbjørnekvoten er brugt, og bjørnene derfor ikke må skydes uden forudgående tilladelse. Departementet for fiskeri og fangst opfordrer i øvrigt alle til at holde sig væk fra isbjørnene...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar