Professor opfinder ny metode til at bygge i sne
Her er ballonen på plads i et hul på indlandsisen. Så dækker man den med sne, lukker luften ud og har så en maskinhal bygget på under en uge. Foto: Presenco |
Hidtil har man bygget ishallerne med et træskelet, og efterfølgende dækket med sne. Ishaller fremstillet på den metode er imidlertid ikke særligt holdbare, og må forlades efter få år på grund af trykket fra de store snemængder på indlandsisen.
Nu har forskerne fra Niels Bohr-instituttet fundet på at bygge ishallerne ved hjælp af en ballon.
- Jeg oplevede, hvordan vi måtte forlade enorme tømmermængder i sneen, fordi bjælkerne i loftet brækkede under trykket. Det fik mig til at tænke på, om man ikke kunne konstruere hulerne på en mere miljøvenlig måde med naturens egne materialer, fortæller professor Jørgen Peder Steffensen til Videnskab.dk.
- Jeg vidste, at når sneen lander efter at have været igennem en sneblæser, så bliver den stenhård efter et par timer – nærmest som beton. I sneblæseren bliver sneen så at sige makuleret, så snekrystallerne bliver slået i stykker og pakker sig helt tæt.
Det gav professoren ideen til at konstruere en ballon, der kan holde på sneen, mens den hærder. Efter et par dage lukker man så luften ud - og der står så midt på indlandsisen en hal på størrelse med ballonen.
Virksomheden Presenco i Kolding, der normalt fremstiller presenninger og hoppeborge, var med på ideen og lavede en ballon af forstærket PVC som en hoppeborg, bare formet som en cylinder med en halvkugle i hver ende.
- Så lægger sneen sig som en romersk rundbue, der kan tåle et stort tryk. Ballonen var ideel, fordi den gav et stillads med en fuldstændig jævn overflade. Så fordeles bæreevnen helt jævnt, siger Jørgen Peder Steffensen.
- Jeg har også foreslået Grønlands selvstyre at bruge metoden. Man kunne bygge et oplevelsescenter i indlandsisen for relativt få penge. Så kunne turister betale for at overnatte i en snehule. Det er alt for dyrt at opføre bygninger på indlandsisen, men snehuler kan bygges billigt med balloner, lyder forslaget fra Steffensen.
Ballon-snehulerne har vakt international opsigt: Hos Presenco i Kolding oplyser CEO Claus Poulsen, at man er i gang med at et tilsvarende projekt for italienske forskere på Antarktis.
Læs mere og se mange flere fotos på East Grips hjemmeside.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar