28. juni 2016

Tysk Arktis-konference

Økonomisk og politisk udvikling i Arktis

Ellen Arnskjold, Bo Møller Steengaard, Henrik Stendal,
Birger Poppel, Gerhard Ring fra universitetet
 i Freiberg samt Line Olsen-Ring fra universitetet i Leipzig.
ABN's netværksleder Ellen Arnskjold var blandt talerne, da universitetet i Freiberg i Sachsen forleden holdt en todages konference om den økonomiske og politiske udvikling i Arktis.

Arnskjold kom i sit oplæg ind på de væsentligste udfordringer i forbindelse med forretningsudvikling i Arktis.

- Små produktioner, lange distancer og logistikken er nogle af de væsentlige udfordringer. Hertil kommer så hele spørgsmålet om adgang til arbejdskraft, uddannelse af arbejdskraft og generelt opbygning af blivende kompetencer, understregede ABN's netværksleder.

Konferencen foregik over to dage, hvor førstedagen formede sig som et minitopmøde mellem diplomater fra Danmark, Norge samt højt rangerende repræsentanter fra Rusland, Canada og USA. På andendagen var Grønland og arktiske forhold i forhold til tekniske udfordringer på dagsordenen.
- Man kan måske undre sig over, hvorfor Freiberg midt i Sachsen holder en arktisk konference. Det skyldes, at Tyskland har en lang tradition for arktisk forskning, ekspeditioner på isen og på skibe - og det er også en af grundene til, at Tyskland har observatørstatus i Arktisk Råd.

- For Grønland er Freiberg også interessant, for delstaten Sachsen har en lang tradtion for mineindustri. Der er i dag 18 licenser og tre aktive miner i Sachsen.

Udover Ellen Arnskjold var Rigsfællesskabet også repræsenteret på talerlisten ved Birger Poppel fra Ilisimatusarfik, Bo Møller Steengaard fra GEUS, Henrik Stendal fra Råstofdepartementet og Hans Hinrichsen fra Råstofskolen i Sisimiut.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar