21. juni 2014

Aalborg fejrede Grønland

Nationaldagen markeret i Det Grønlandske Hus

Nationaldagen er ikke nogen garanti for godt
 vejr - hverken i Nuuk eller Aalborg.
Et par hundrede grønlændere og venner af Grønland havde lørdag formiddag fundet vej til Det Grønlandske Hus i Aalborg, da huset markerede den grønlandske nationaldag.

Åbningen foregik i silende regn - og den traditionelle flaghejsning blev derfor aflyst. Flagene kom alligevel op, men det foregik i al stilhed under papaplyers beskyttende skærme.

Med et par minutters forsinkelse gik arrangementet i gang i den store pyramideformede foyer, hvor resten af festen alligevel skulle foregå helt planmæssigt.

- Det er en ganske særlig dag i dag, sagde husets leder, Jan Thrysøe.

- Dels er det fem år siden, Grønland fik selvstyre, dels er det sidste gang, jeg byder velkommen. Til næste år vil jeg også være her, men til den tid sidder jeg nede ved Jer, sagde lederen og henviste dermed til, at han nu stopper i jobbet for at hellige sig sin store interesse for vindyrkning.

Tanja Knudsen benyttede
lejligheden til at vise grønlandsk
 haute coiture.
Thrysøe blev sekunderet af husets medarbejder Tanja Knudsen, der leverede velkomsten på grønlandsk. Bemærkelsesværdigt nok var hun ikke i grønlandsk nationaldragt, men det var helt bevidst.

- Jeg vil gerne vise, at grønlandske modedesignere er med helt fremme, sagde hun, der var iført en sort trøje med perlebroderier inspireret af nationaldragten og et par ganske nydelige og velsiddende leggings med et kubeformet mønster.

Efter velkomsten var der sang med Ikinngutigiits velklingende kor - og den grønlandske sang kunne nok få en tåre frem i øjenkrogene på denne særlige dag.

Aalborgs viceborgmester Daniel Nyboe Andersen stod for den officielle nationaldagstale og understregede de tætte bånd mellem Grønland og den nordjyske hovedstad.

- Vi har et godt samarbejde - og grunden til at de fungerer er, at det sker i gensidig respekt, sagde viceborgmesteren.

Efter talerne bød Royal Greenland op til den traditionelle brunch med masser af grønlandske specialiteter på menuen.

Programmet fortsætter hele dagen - blandt andet med en kagekonkurrence - og i aften er der fest og dans arrangeret af Ikinngutigiit, den grønlandske forening i Nordjylland.
Jeg vil også være her til næste år - men der sidder jeg nede
 blandt Jer, sagde Jan Thrysøe, afgående leder
 i Det Grønlandske Hus i Aalborg.
Nationaldagen samledet et par hundrede nordjyske
grønlændere og venner af Grønland.
Aalborgs viceborgmester Daniel Nyboe Andersen understregede
 de tætte bånd mellem Grønland og Aalborg.
Midt i åbningsceremonien ankom et par af deltagerne
 i eftermiddagens kagekonkurrence.
Ikinngutigiits kor er en farvestrålende oplevelse - både for ører og øjne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar