30. januar 2014

Havneudvidelse søsat

Isfri havn
Den nye havn skal ligge på øerne i midten af billedet.
 I forgrunden den eksisterende havn.
Det går fremad med planerne for den længe ventede havneudvidelse i Nuuk.

Havnen er i al stilhed løbet af stabelen og er blevet døbt "Sikuki Nuuk Harbour A/S". Sikuki betyder "med meget lidt is" - og hentyder til, at havnen i Nuuk jo er stort set isfri året rundt.

Den 17. januar præsenterede for Naalakkersuisut Aleqa Hammond havnens bestyrelse, der har fået svenske Lars Karlsson som formand.

Bestyrelsen for Sikuki Nuuk Harbour A/S. I baggrunden
konstitueret direktør Jesper Johannesen.
Foto: Naalakkersuisut
Lars Karlsson har en bred erfaring inden for havnevæsen og har blandt andet været administrerende direktør for Copenhagen Malmö Port A/B. Af c.v.'et kan man også se, at Karlsson har aftjent sin værnepligt i den svenske marine som skipper på en slæbebåd.

Øvrige bestyrelsesmedlemmer i Sikuki Nuuk Harbour er Haukur Óskarsson, John Rasmussen, Christine Tønnesen og Berit Koert.

Som administrerende direktør for havneprojektet er konstitueret Jesper Johannesen. Han har arbejdet i INI A/S i mange år og har stor erfaring inden for grønlandske byggeprojekter.

 Den nye havn skal ligge på Qeqertat, hvor Kommuneqarfik Sermersooq i mange år har været i gang med opfyldning. Sikuki Nuuk Harbour får en kajlængde på 320 meter og en vanddybde på 15 meter mod den nuværende 10 meter. I tilknytning til kajen blive der et bagland på 40.000 kvm til tekniske installationer og oplagring.

Sådan forestiller planlæggerne sig den nye
 havn. Foto: Illustration fra VVM-redegørelsen
Som noget nyt i Nuuk vil havnen få faste landbaserede kraner, der betragtes som en mere effektiv og energirigtig løsning end kraner på skibene, hedder det i VVM-redegørelsen, som blev udarbejdet sidste efterår. Den nye havn i Nuuk forventes at stå færdig i slutningen af 2016.

 Man kan læse om havneprojektet i detaljer i VVM-redegørelsen, der kan downloades her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar