28. februar 2019

Styrket erhvervssamarbejde

Aftale klar til Inatsisartut

Staten overtager en tredjedel af Kalaallit
 Airports International. Foto: KAIR
Regeringen og Naalakkersuisut er klar til at etablere en erhvervspulje i regi af Greenland Venture og Vækstfonden til en samlet værdi af 220millioner kroner. Det fremgår af den aftale, som Statsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen onsdag indgik i København.

Der er tale om en aftalepakke, der foruden erhvervspuljen også beskriver de nærmere betingelser for statens støtte de kommende grønlandske lufthavnsudvidelser i Nuuk og Ilulissat. Her vil staten overtage en tredjedel af aktierne i Kalaallit Airports International, som bliver Kalaallit Airports A/S’ datterselskab til anlæg og drift af internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

Inden aftalen endeligt træder i kraft, skal den foreligges Inatsisartuts finans- og skatteudvalg. Herefter vil de egentlige dokumenter som ejeraftalen og vedtægterne for datterselskabet underskrives.

- Tillægsaftalen falder godt i tråd med den modtagelse, Inatsisartut har givet aftalen fra september måned sidste år. Loven om de nye lufthavne tager højde for den aftale om statens kapitalindskud, som vi nu er klar til at indgå. På samme måde har Inatsisartut i finansloven for 2019 taget højde for et styrket erhvervssamarbejde. Jeg ser frem til at gennemgå ejeraftalen for det nye lufthavnsselskab med Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg i nær fremtid, så aftalerne kan skrives under, og samarbejdet begynde, siger Kim Kielsen.

Foruden lufthavns- og erhvervsstøtteaftalen blev Løkke og Kielsen på mødet også enig om en historiske udredning af sagen om 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951. Sagen har givet anledning til gnidninger mellem Grønland og Danmark, fordi grønlandske politikere mener, at Danmark bør undskylde sagen.

- Sagen om de 22 grønlandske børn er en ulykkelig del af vores fælles historie. Tiden er heldigvis en anden nu. Udredningen handler ikke om at placere skyld eller give undskyldninger, men om at vi alle skal blive klogere. Det, håber jeg, denne udredning kan bidrage til, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Aftaleteksten kan læses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar