29. november 2018

Diabetescenter på vej

Muligt mammutbyggeri i Nuuk

Det bliver ikke første gang, at det grønlandske
sundhedsvæsen får fondsstøtte. I 2010 bevilgede
A.P. Møller-fonden 140 millioner kroner
til skadestuen i Nuuk.
Nu er der muligvis endnu et storbyggeri på vej til Nuuk. Naalakkersuisut og Novo Nordisk Fonden har netop godkendt et visionsoplæg, der skal føre til en styrket diabetes- og livsstilsindsats i Grønland. Kernen i projektet er etablering af Steno Diabetes Center Grønland – et nyt stort videns- og kraftcenter, der skal arbejde for hele Grønland ud fra en placering i Nuuk.

Når en implementeringsplan (drejebog) er udarbejdet, skal denne godkendes af både Naalakkersuisut og Novo Nordisk Fonden, hvilket forventes at ske i 2020. Herefter træffer Novo Nordisk Fondens bestyrelse endelig beslutning om en bevilling til at styrke diabetes- og livsstilsindsatsen i Grønland.

Naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen siger, at visionsoplægget vil  betyde et stort løft for diabetes- og livsstilsområdet:

- Det vil først og fremmest vil komme borgerne til gode, men kan også medføre en væsentlig styrkelse af det tværsektorielle samarbejde om forebyggelse, siger Martha Abelsen.

-Det har været vigtigt for Naalakkersuisut, at hele landet er omfattet af planerne, således at alle borgere med behov får et sundhedstilbud af høj kvalitet. Vi forventer, at erfaringerne fra arbejdet med at udvikle og forbedre livsstilsområdet kan være med til at styrke andre områder i Det grønlandske Sundhedsvæsen.

Novo Nordisk Fonden de seneste år har støttet etablering af Steno Diabetes Centre i alle fem regioner i Danmark. Der er tale om investeringer i milliardklassen. Til det nye center i Nordjylland er der bevilget godt 700 millioner kroner - og centret ved Herlev Hospital, der åbner i 2020, er støttet med 2,8 milliarder kroner.

Novo Nordisk Fonden er en gigant inden for diabetesforskning og behandling. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 16 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar