9. maj 2016

Bedre helbred

Det går fremad i Grønland

Lægeklinikken på Dronning Ingrids hospital
 har fortsat travlt, men det går fremad.
Selv om den grønlandske befolkning døjer med nogle af de samme problemer som andre oprindelige folk, går det på mange måder fremad i Grønland. Grønlændere har selvstyre og et sundhedsvæsen, de selv er ansvarlige for, og det er nødvendigt for at kunne lave de tiltag, der skal til.

Det er den positive konklusion i en artikel på videnskabssitet videnskab.dk, der dog også understreger, at der et stykke vej endnu, før sundhedsforholdene tåler sammenligning med Danmark.

- Ambitionen om at gøre Grønland til et moderne land og et velfærdssamfund efter afkoloniseringen i 1950erne har medført mange positive ting blandt andet på sundhedsområdet. Men man lavede også nogle fejl, som stadig sætter spor, siger Birger Poppel fra Ilisimatusarfik til Videnskab.dk.

- For eksempel er det set i bakspejlet til at græde over, at danskerne ikke i højere grad sørgede for at uddanne grønlænderne, og at grønlænderne ikke selv var mere ivrige efter at få en uddannelse, lyder det fra Poppel, der på det grønlandske universitet nu selv er med til at uddanne grønlænderne til fremtiden.

Der er nemlig også lyspunkter på uddannelsesfronten, fortæller Gert Mulvad, der er læge på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk og har stået i spidsen for en række sundhedsfaglige forskningsprojekter i Grønland.

- Heldigvis er vi nået langt med at rekruttere grønlandske sygeplejersker. I dag har 50 procent en grønlandsk baggrund. Det betyder meget, for de har forståelse for, at grønlændernes problemer med helbredet ofte skyldes dårlige boligforhold, deres historie og deres særlige livssituation, og at man ikke altid kan gribe problemerne an på samme måde som i Danmark, siger Gert Mulvad.

Videnskab.dk har i maj tema om Grønland og bringer derfor masser af Grønlands-artikler om alt fra sociale forhold, mineraludvinding, biodiversitet, uddannelse og arkæologi til forskning som industri. Interesserede kan læse mere på videnskab.dk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar