1. april 2016

50 millioner kroner til Sisimiut

Kæmpedonation til svømmehal i fjeld

Svømmehallen i Sisimiut skal bygges i fjeldet, ligesom
blandt andet Grottehallen i Harstad i Norge.
Foto: Wikipedia
 A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 50 millioner kroner til en svømmehal i Sisimiut, skriver Qeqqata Kommunia i en pressemeddelelse.

Det er planen, at svømmehallen skal opføres i umiddelbar forbindelse til byens kulturhus, skoler og andre institutioner - og som noget helt nyt i Grønland, er det planen, at svømmehallen skal bygges ved at man udhuler et fjeld i området.

Sisimiut har i forvejen Grønlands eneste
 friluftsbad. Foto: Qeqqata Kommunia.
Projektet kaldes derfor "Svømmehal i Fjeld", og det giver i følge kommunen store fordele:

- Primært vil energiforbruget mindskes med op mod 50% sammenlignet med en traditionel svømmehal, idet fjeldets isoleringsevne udnyttes. Samtidigt er den udvendige vedligeholdelse minimal, idet kun en yderdør vil være udsat for det barske arktiske klima. Svømmehal i Fjeld skal anvende overskudsvarme fra byens forbrændingsanlæg.

Nordmændene har en lang tradition for fjeldhaller. Her
er det idrætshallen i Svolvær på Lofoten, der i 2008
dannede rammen om et møde i Arktisk Råd.
Teknikken med at udhule fjelde til idrætsfaciliteter har været brugt i Norge i mange år, hvor adskillige store idrætshaller er bygget i fjeldet. Projektet i Sisimiut har været 10 år undervejs og er udviklet af studerende fra Danmarks Tekniske Universitet, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet og Grønlands egen Råstofskole. De studerende har været under kyndig vejledning fra professorer fra såvel Danmarks Tekniske Universitet og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.

I grønland er metoden med at bygge i fjeldet ny, men Qeqqata Kommunia har store forventninger til metoden til anlæggelse af idrætsfaciliteter, frysehuse, parkeringskældre m.m.
I Qeqqata Kommunia er man meget taknemmelig for donationen fra fonden:

- Vi vil i Qeqqata Kommunia i fortsat samarbejde med vores lokale samarbejdspartnere gøre alt for at leve op til den tillid, som A.P. Møller Fonden har vist os og det grønlandske samfund, siger borgmester Hermann Berthelsen.

Svømmehallen i Sisimiut forventes færdigbygget ultimo 2018. Svømmehallen bliver Grønlands anden svømmehal. I Nuuk indviede man i 2003 svømmehallen Malik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar