11. september 2018

Penge til vækst

200 ekstra millioner til Greenland Venture og Vækstfonden

Staten bliver medejer af de nye grønlandske lufthavne.
Der var ikke alene penge til nye lufthavne, men også til vækst i erhvervslivet, da Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Landsstyreformand Kim Kielsen mandag mødtes i Nuuk for at lave en aftale om dansk medfinansiering af de nye grønlandske lufthavne.

Aftalen indeholder også initiativer til at styrke erhvervssamarbejdet mellem Grønland og Danmark. Selvstyret og staten indskyder i alt 200 millioner kroner i Greenland Venture og Vækstfonden til fælles investeringer i Grønland. Herudover etableres en fælles erhvervspulje på 20 millioner kroner, så Greenland Venture og Vækstfonden kan styrke arbejdet med at modne erhvervsprojekter i Grønland.

På mødet mellem de to toppolitikere mandag blev det aftalt, at staten som medejer indskyder 700 millioner kroner. til anlæggelse af de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Herudover søges der en låneramme i Den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner, som staten stiller garanti for. Og endelig yder staten lån på op til 450 millioner kroner ligeledes til anlæggelse af de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

Aftalen nævner ikke noget om finansieringen af den planlagte lufthavn ved Qaqortoq, ligesom aftalen heller ikke forholder til fremtiden for lufthavnen i Kangerlussuaq.

Foreløbig er der kun tale om en aftale mellem den danske regering og Naalakkersuisut. Inden den endelig træder i kraft, skal den godkendes i både Folketinget og Inatsisartut.

Hele aftaleteksten kan læses her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar