Ingeniører uddannes i fisk
Nu skal der også uddannes fiskeri-ingeniører i Grønland. |
De første studerende bliver i efteråret 2019 optaget på uddannelsen, som vil indeholde fire faglige fokusområder: biologi/oceanografi, fiskeriteknologi, forvaltning og forædling af fisk og skaldyr. Uddannelsen vil desuden have fokus på innovation og entreprenørskab.
- De marine ressourcer i Grønland og resten af Arktis udgør et stort potentiale for erhvervslivet, både når det kommer til øget beskæftigelse og udvikling af innovative løsninger inden for blandt andet forædling af råvarer. Et samarbejde mellem DTU og Selvstyret om en uddannelse i fiskeriteknologi med base i Grønland er derfor en logisk fortsættelse af det gode samarbejde, vi allerede har om diplomuddannelsen i Arktisk Teknologi, siger Nina Qvistgaard fra DTU Aqua, som er ansvarlig for udviklingen af den nye uddannelse.
Uddannelsen skal opbygges efter samme princip som uddannelsen i Arktisk Teknologi: De studerende starter med halvandet års studier i Sisimiut. Herefter tager de et år til Danmark, hvor de tager kurser på DTU’s campus i Lyngby, Ballerup eller Hirtshals. Det sidste halvandet år af uddannelsen skal bruges på praktik, valgfri kurser og afsluttende projekt. Det vil være muligt at opholde sig i Grønland i hele denne periode.
Med uddannelsen i Arktisk Teknologi har vi fundet en velfungerende model, og nu er tiden moden til at udbyde endnu en uddannelse efter samme model, denne gang målrettet behovet inden for fiskerisektoren, forklarer institutdirektør Niels-Jørgen Aagaard fra DTU Byg, som også er centerleder for Center for Arktisk Teknologi (ARTEK) og Arctic DTU – et nyt center, der har til formål at skærpe DTU’s profil på det arktiske område.
I 2000 blev diplomingeniøruddannelsen i Arktisk Teknologi oprettet i samarbejde mellem DTU og det daværende hjemmestyre. Siden da er uddannelsen blevet en fasttømret del af det grønlandske samfund, og næsten 100 diplomingeniører har efterhånden gennemført uddannelsen, som har base i Sisimiut.
Siden 2016 har det også været muligt for civilingeniørstuderende at tage en del af deres kandidatuddannelse i Grønland i forbindelse med Arktisk Semester, som DTU udbyder hvert forår i Sisimiut.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar