8. marts 2017

Asymmetrisk relation

Jyllandsposten slår et slag for begejstringen i Rigsfællesskabet

Alle danske skoleelver bør få mulighed
for at opleve Færøerne og Grønland.
"Enhver, der har besøgt Grønland eller Færøerne, må undres over asymmetrien i relationerne mellem de tre nationer i rigsfællesskabet. Mens grønlænderne og færingerne typisk er velorienterede om aktuelle danske forhold, aner man en metaltræthed i det danske syn på vore nordlige venner, og timingen kunne næppe være mere uheldig". skriver Jyllandsposten i en leder mandag.

Lederen er en kommentar til både Færøernes og Grønlands planer om egne forfatninger. Avisen mener, at uanset er Rigsfællesskabet af stor betydning for Danmark og opfordrer derfor til en revitalisering:

"Den 21. juni vil det grønlandske flag vaje over officielle bygninger i Danmark, og den 29. juli gælder det Færøernes fane. Man kunne ønske, at den smukke markering kunne være startskuddet til en revitalisering af et unikt fællesskab.

Stednavne som Nuuk, Thule og Diskobugten samt Klaksvík, Mykines og Vágar burde ligge os lige så naturligt i munden som Korsør, Kerteminde og Viborg. Men mon ikke de i stedet føles mere fremmedartede end Berlin, Rom, Paris og London?

 Det er en skam, for Færøerne og Grønland beriger os på en lang række områder. Tænk, at man i vort kongerige kan opleve indlandsis, nordlys, søpapegøjer, isbjørne, forrevne klipper, frodige bakker samt fremmedartede sprog og sagn" mener Jyllandsposten og foreslår, at alle danske skoleelever bør få mulighed for at opleve Grønland og Færøerne i løbet af skoletiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar