5. oktober 2016

Plads til forskellighed

Statsministeren: Et unikt fællesskab

Et kig bag kulisserne fra morgenstunden
på Folketingets åbningsdag. Foto: Folketinget
Statsminister Lars Løkke Rasmussen betegnede Rigsfællesskabet som et unikt fællesskab i sin åbningstale, da Folketinget i går tirsdag tog hul på et nyt år efter fire måneders sommerferie. Det skete dog ikke som det første, for den lokale danske dagsorden fyldte som forventet det meste af talen.

- Danmark samarbejder i Europa og i verden. Men der er to lande, som vi er særligt knyttede til. Rigsfællesskabet er et unikt fællesskab. Et fællesskab, der bygger på respekt for, at vi er forskellige. Jeg respekterer ønsket om, at en egen forfatning kan udtrykke det færøske folks identitet, sagde statsministeren, der ønsker en dialog om forfatningen:

- Men det er klart, at en forfatning skal kunne rummes inden for rigsfællesskabets rammer, så længe Færøerne er en del af fællesskabet. Det vil vi gerne arbejde for gennem dialog om forfatningen. Vi skal være stolte af vores rigsfælleskab. Vi giver plads til forskellighed, men deler en fælles kerne. Det blev bekræftet på rigsmødet i Grønland i foråret. Vi har en tradition for sammen at finde løsninger, der løfter os alle op.

Lars Løkke Rasmussen kommenterede også den økonomiske situation på Færøerne og i Grønland:

- Vi deltager også gerne i en dialog om den økonomiske situation. Den er forskellig på Færøerne og i Grønland. Begge lande har lige nu gode konjunkturer. Men der er store udfordringer på lidt længere sigt.

Endelig lovede statsministeren at hjælpe Grønland med landets helt særlige udfordringer:

 Og vi lægger op til at understøtte selvstyrets arbejde for børn og unge i Grønland. Ligesom vi vil styrke indsatsen for udsatte grønlændere i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar