17. februar 2016

Rigsfællesskabets historie

Mødet mellem fangere, missionærer, konger og fiskere

Rigsfællesskabets historie er produceret af blandt andre
journalisten og ABN-medlemmet Martin Breum,
der her ses i samtale med Rigsfællesskabets afgående
arktiske ambassør, Erik Vilstrup Loranzen.
Med premiere i aften ser DR K i seks TV-programmer nærmere på Rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne og stiller spørgsmålet: Hvad binder os egentlig sammen?

- Historien om Rigsfællesskabet er en vigtig del af vores fælles baggrund, men mange af os kender kun brudstykker af historien. Med denne serie vil vi på DR K gerne give seerne en mulighed for at få mere viden om den historie vi i Danmark, Grønland og Færøerne er fælles om. Og dermed også skabe et perspektiv og en større forståelse for den aktuelle debat, der er omkring Rigsfællesskabet og dets fremtid, siger Flemming Hedegaard, der er kanalredaktør for DR K.

Udsendelsesrækken kommer hele vejen rundt i de tre landes fælles historie. Her er både kærlighed og sammenstød, oprør og opgør, begejstring og fascination. Her er fortællinger om krigsskibe, konebåde og grindedrab. Vi ser på kongehusets rolle på Færøerne og Grønland gennem alle tider og kommer også omkring den nazistiske læge i Klaksvig. Her er fortællingen om knuste frihedsdrømme, Knud Rasmussen og magtspillet om de amerikanske baser. Vi kommer også omkring briternes indtagelse af Færøerne under 2. verdenskrig og Roosevelt, der ville købe Grønland af kongen. Vi hører om hjemmestyre, selvstyre, olieboringer, uran og ikke mindst om den stadig mere aktuelle drøm om uafhængighed, skriver DR i en pressemeddelelse.

Serien er produceret af Jakob Gottschau og medlem af Arctic Business Network, journalisten Martin Breum. De to har i dag i Politiken en kronik om, hvorfor spørgsmålet om Rigsfællesskabet i dag er mere aktuelt end nogensinde.

Her er en smagsprøve på programmet:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar