3. juli 2015

Kartofler på Disko igen i år

Kartoffelavler har søgt om arealtildeling

Den vulkanske jord på Disko er velegnet
til kartofler, mener Søren Kristiansen.
Nye kartofler og gode kartofler i det hele taget er lidt af en mangelvare i Nordgrønland. Det har inspireret Søren Kristiansen fra fra bygden Kangerluk nord for Qeqertarsuaq på Disko til at eksperimentere med kartoffelavl, selv om han Disko ligger 500 km nord for polarcirklen.

Sidste år blev det til hele 400 kg kartofler, der blev solgt på auktion - og nu har Søren Kristiansen søgt om areltildeling til tre områder på i alt 750 m2, skriver Tamanut Avannaanni.

De 750 m2, der i kartoffelavlersprog svarer til cirka 1/6 tønder land, skal bruges til at sætte 100 kg læggekartofler, som Kristiansen har købt i Danmark.

- Den vulkanske jord på Disko er fantastisk til kartofler, fortæller Søren Kristiansen til den lokale avis.

Planen er at komme til at dyrke så mange kartofler, at han kan forsyne butikkerne i Nordgrønland. Men der er lang vej endnu.

Søren Kristiansen får hjælp af frivillige til det store arbejde med at bearbejde jorden og lægge kartoflerne. Hele arbejdet foregår ved håndkraft og en lille fræser.

- Skal vi op i endnu større skala, kræver det maskiner, siger Søren Kristiansen, der er overbevist om, at kartoffelavlen kan blive et godt supplement til fangererhvervet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar