14. marts 2014

Milliardinvesteringer trækker ud

Krim-krisen skaber usikkerhed

Finlands arktiske ambassadør Hannu Halinen
taler til Arctic Business Forum-konferencen.
Foto: Arctic Business Forum.
Det er ikke kun i Grønland, at de store investeringer i råstoffer og energi lader vente på sig. Også i den europæiske del af Arktis er der tilbageholdenhed

Investeringspotentialet i området, der omfatter de nordlige dele af Norge, Sverige, Finland samt Kola-halvøen, anslås til 144 milliarder euro i perioden frem til 2020. Men investeringerne lader vente på sig - især fordi industrilandene endnu ikke er kommet sig over krisen.

Det kan man læse i The Arctic Business Forum Yearbook 2014. Årbogen blev præsenteret på den årlige Arctic Business Forum-konference i Rovaniemi i det nordlige Finland, som fandt sted 11. til 13. marts.

- Nogle projekter er stoppet, og andre er udsat. Energisektoren står over for betydelige udfordringer. Der er stor usikkerhed om, hvad den amerikanske skifergas og -olieproduktion kommer til at betyde for energipriserne, ligesom efterspørgslen fortsat er svækket på grund af krisen, sagde direktøren for Lapland Chamber of Commerce Timo Rautakoji ved præsentationen af årbogen.

Usikkerheden har påvirket de russiske investeringer i Shtokman-feltet, der er mindst et årti forsinket, og også de norske investeringer er bremset op.

Senest har Krim-krisen skabt usikkerhed om investeringerne.

- Investorerne ønsker stabilitet og forudsigelighed. I øjeblikket er billedet af fremtiden så uforudsigeligt, at investorerne vægrer sig ved at investere langsigtet, siger Rautakoji.

Arctic Business Forum samlede i den forløbne uge 200 deltagere, der blandt andet diskuterede miljø, bæredygtighed, logistik og altså investeringsmiljøet i den europæiske del af Arktis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar