20. marts 2014

Fart på rubinminen

LNS har store planer

Området ved Aappaluttoq, hvor Grønlands
første rubinmine skal opføres. Foto: TNG
Det har vakt opsigt i det norske Nordland, at det er LNS-koncernen, der skal stå for True North Gems rubinindvinding ved Aappaluttoq.

LNS er et kendt firma i mineindustrien på Svalbard, men har hovedkontor i Risøyhamn på Vesterålen - og det giver det nystartede månedsblad High North News, der udgives af Universitetet i Bodø, anledning til at interviewe direktør Frode Nielsen.

- Vi bliver verdens førende inden for rubiner, siger direktøren.

LNS-gruppen købte i 2012 Greenland Mining Services (GMS) - og det skal være springbrættet til den grønlandske mineindustri.

Rubiner er en af verdens mest kostbare ædelstene - og
 næsten lige så hårde som diamanter. Foto: TNG
- Gennem købet af GMS har vi en vision om at blive en totalleverandør af entreprenør og serviceydelser til mineralindustrien i Grønland.

- Gjennom aftalen med True North Gems, som hele tiden har ønsket at samarbejde med et lokalt selskab, sikrer vi lokal indflydelse ogdeltagelse i projektet. Aftalen giver LNS en ejerandel på 20 procent i det nye mineselskab TNG Greenland.

True North Gems fik i begyndelsen af marts udvindingstilladelsen til de røde ædelstene i området ved Qeqertarsuatsiaat - og man satser på, at minen skal være klar allerede i år.

- Det betyder i praksis, at vi allerede i løbet af maj skal i gang med at opføre bygninger og infrastruktur. Området er virkelig "no mans land" 30 kilometer fra nærmeste by, så vi skal både bygge havn, indkvartering, kontorer og procesanlæg, fortæller den begejstrede direktør.

Udover Grønland har LNS projekter overalt i Norge inklusive Svalbard og Antarktis og deltager også i projekter i Rusland, Island, Kina og Chile.

Redaktøren for High North News er i øvrigt den norske medie-kendis Arne O. Holm. Han var i perioden 1999 - 2002 redaktør for Svalbardposten - en af de mest prestigefyldte positioner i norsk presse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar