11. februar 2014

Arkitektur på liv og død

Possible Greenland åbnet i Utzon Center

Johannes Andersen: Grønland er rapportbelastet.
Arkitekt-branchen i Grønland er uhørt politisk - og Grønland er rapportbelastet i sjælden grad.
Det siger Johannes Andersen, partner i NORD Architects og kurator på udstilllingen Possible Greenland, der fredag åbnede i Utzon Center.

Johannes Andersen er kurator på udstillingen sammen med professor Minik Rosing - og på et seminar før åbningen lagde de begge op til en debat om arkitektur i Grønland.

Johannes Andersen havde stor respekt for de grønlandske arkitekter, der arbejder i et stærkt politiserende miljø - og tilføjede, at grønlandske arkitekter skal være pragmatiske, fordi miljøet simpelthen er med til at definere arkitekturen. Både klima og topografi giver store udfordringer.

Mange arkitekter misforstår Grønland,
 mener Minik Rosing.
Minik Rosing advarede arkitekterne mod at betragte grønlænderne som laverestående væsener, der bor i snehuler.

Udstillingens Grønlandskort følger klodens krumning.
- Folk i Grønland er moderne mennesker, der skal bo i moderne huse - og det er en stor misforståelse, når arkitekter lader sig inspirere af snehytternes runde form. For vi har aldrig boet i iglo i Grønland, sagde Minik Rosing.

Possible Greenland blev åbnet i overværelse af godt 100 nysgerrige tilskuere, der lidt skuffet måtte konstatere, at arrangørerne ikke havde formået at skaffe grønlandske musik til festligheden.

Udstillingen byder på en række tableauer, der skal inspirere tilskueren til at tænke over den grønlandske arkitektur, blandt andet et kæmpestort mødebord formet som et grønlandskort - og buet så bordpladen følger jordens krumning akkurat som i virkeligheden.

Det grønlandske hus er i næsten fuld størrelse.
Der findes et typisk grønlandsk hus, hvor man kan se, hvordan den grønlandske kunstner Bolette Silis-Høegh mener, at en grønlandsk familie indretter sig med billeder af de kongelige, fladskærm, knockdown-møbler og Jesus-figurer.

Til udstillingen er der tilrettelagt et særligt børneprogram - og i skolernes vinterferie inviterer Malik alle børn til at tage deres forældre og voksne søskende med i Utzon Center.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar