31. august 2016

Penge til Grønland

Pensionskasserne rører på sig

Ingeniørforeningen IDA lægger op til
 debat om en grønlandsk investeringsfond.
Hvordan etableres en investeringsfond for Grønland? Det er temaet, når IDA Global Development inviterer til debatmøde den 12. september i København.

På mødet vil det blive diskuteret, hvordan danske pensionskasser kan øge investeringerne i Grønland inden for blandt andet infrastruktur, vedvarende energi, turisme, fiskeri, landbrug og råstofudvinding – og fremme innovation. Det sker på baggrund af Taksøe-rapporten, som i foråret anbefalede at afdække mulige finansieringsmekanismer, herunder muligheder inden for Vækstfonden, for private fonde samt aktivering af pensionsmidler i en særlig arktisk fond.

Også mulighederne for offentligt-private partnerskaber vil blive diskuteret. En offentligt-private model kan give en bedre risikodækning og indbygger teknisk viden og ledelse fra danske virksomheder, der ønsker at investere i Grønland. Der kan være tale om konkrete projekter finansieret i et offentlig-privat partnerskab (OPP), som f.eks. at MP Pension, Siemens og MT Højgaard er klar til at stå i spidsen for et offentligt-privat samarbejde om udvidelser af to lufthavne i Grønland.

På mødet vil naalakkersuisoq Vittus Qijaukitsoq kommentere Taksøe-rapportens anbefalinger på vegne af det grønlandske selvstyre.

- Det er første offentlige møde i Danmark, hvor vi med deltagelse af en repræsentant for Selvstyret diskuterer anbefalingen om en investeringsfond for Grønland og Arktisk, som står at læse i ambassadør Taksøe' rapport i maj til statsministeren. Jeg synes, det er interessent at afsøge mulighederne for, at danske pensionsmidler kan komme i spil til at fremme investeringer i infrastruktur og erhvervsliv i Grønland, siger Hans Peter Dejgaard, der er næstformand i IDA Global Development.

Læs mere om mødet på IDA's hjemmeside.

IDA-Global Development (før Ulandsfagligt selskab) er et fagteknisk selskab under IDA, der på tværs af fag laver arrangementer for alle med interesse i dansk deltagelse i det internationale bistands- og udviklingssamarbejde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar