10. oktober 2018

Rejsen til tidernes morgen

Geologi og erindringer


Af Jesper Hansen


Minik Rosing fortæller i "Rejsen til tidernes morgen"
blandt andet om den tidlige opvækst i Itinnera nær Nuuk.
"Rejsen til tidernes morgen" er en sjov, rammende og dobbeltydig titel på Minik Rosings nye bog, fordi den på ene side handler om netop livets opståen på jorden og på den anden side handler om Rosings opvækst i Grønland.

Det gør også bogen ganske speciel, fordi den både er en erindringsbog og også en indføring i grundlæggende geologi og den forskning, der har gjort Minik Rosing verdensberømt inden for sit felt.

Rejsen til tidernes morgen begynder med Minik Rosings allertidligste barndom som søn af kunstneren Jens Rosing på rensdyrstationen Itinnera nær Kapisillit i Godthåbsfjorden. Det er spændende læsning, når man har boet i Nuuk i en årrække, som denne anmelder har gjort og i  øvrigt også har været i Itinnera, der er det tætteste, man kan komme udtrykket "to huse med fælles lokum".

Herlig bog om det gamle Grønland,
ungdomsoprøret, geologi og
 livets opståen - blandt andet.
Siden følger de unge år i Danmark med en opvækst i tresserne og de tidligere halvfjersere, hvor alting var under forandring. Minik kommer da også forbi Thy-lejren, hvor han blandt andet ernærer sig som ostehandler.

Det var dog ikke ost, men flere ture til Grønland, der vækker interessen for geologi og besegler Minik Rosings skæbne. Det sker i Isua i bunden af Godthåbsfjorden. En stenprøve derfra viser spor af fotosyntese, og Rosing bliver med et slag verdensberømt, da han i 1999 i en artikel i tidsskriftet Science flytter tidspunktet for livets opståen tilbage, så det i dag er almindeligt accepteret, at livet opstod for 3,6 milliarder år siden. Et svimlende tal, men også en opdagelse, der gjorde os i Nuuk stolte - for det betød jo, at livet var opstået netop i nærheden af vores dejlige by.

Undervejs i bogen kommer Minik Rosing også ind på den noget følsomme fortælling om forholdet mellem Danmark og Grønland, og der er kontant afregning ved kasse 1:

"Jeg opfatter 1970'ernes konstruktion og markedsføring af fortællingen om den undertrykte og udnyttede grønlænder som det måske mest skadelige danske overgreb på den grønlandske befolkning nogensinde."

Minik Rosing er en gudsbenådet fortæller, og man fornemmer gennem hele bogen, hvordan humoren syder og bobler lige nedenunder de tørre og teoretisk fremstillinger af geologiske problemstillinger. Ikke mindst i et afsnit hvor Rosing fortæller om, hvordan han udviklede verdens første økologiske landmine - og selv nær var blevet offer for den.

Heldigvis overlevede Minik Rosing, så han kunne berige verden med denne herlige, letlæste bog om det gamle Grønland, ungdomsoprøret, geologi og livets opståen på jord - sådan i al almindelighed.

Det er en god bog, som jeg bestemt kan anbefale alle, der interesserer sig for Grønland - og såmænd også alle andre...

Minik Rosing: Rejsen til tidernes morgen, 288 sider, vejledende pris kr. 249,95, Gyldendal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar