28. maj 2018

Fødselsdag med grønlandsk islæt

Grønlandsk guld

Kronprinsparret i Nuuk i 2004. 
Hele Rigsfællesskabet fejrede i weekenden Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag,

Den stort anlagte fest blev bundet sammen af blandt andet Danmarks Radio, der sendte næste uafbrudt ikke alene i Danmark, men også i Grønland og på Færøerne.

Flere gange under transmissionen blev Kronprinsens store interesse for Grønland fremhævet. Ikke alene har den fysisk meget aktive prins kørt rundt om Nordgrønland på hundeslæde. Også to af Kronprinsparrets børn har grønlandske navne.

Dronningen benyttede den store fødselsdagsfest på Christiansborg lørdag aften til at lufte et helt særligt diadem med grønlandske rødder.

Diademet er lavet i 2012 af guldsmed Nicolai Appel. Det er smedet af grønlandsk guld fra Nalunaq-minen i Kirkespirdalen nær Nanortalik i Sydgrønland og besat med diamanter og rubiner ligeledes af grønlandsk oprindelse. Det er i øvrigt en ganske tung hovedbeklædning, der nok skal holde Dronningens hår på plads i en piteraq, for det vejer et kvart kilo. Diademet kan desuden skilles ad, så det bliver til fem brocher med motiver af grønlandske planter.

Den smukke og tunge hovedprydelse var en gave til Majestæten fra det grønlandske selvstyrre, Naalakkersuisut og Landstinget, Inatsisartut, i anledning af hendes 40 års tronjubilæum i 2012. Det kostede 300.000 kroner at fremstille. Beløbet blev skaffet ved en indsamling blandt de store selvstyreejede selskaber.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar