21. oktober 2015

Arktisk fluepapir

Stor interesse for Arctic Circle 2015 i Reykjavik

Frankrigs præsident Hollande var et af trækplastrene
 på Arctic Circle 2015. Foto: Arctic Circle
Den islandske Arctic Circle-konference samlede 15. til 18. oktober næsten 2.000 deltagere i Reykjavik.

Konferencen er på få år vokset til at være et af de væsentligste mødesteder i den arktiske verden – og bliver dygtigt brugt af den islandske regering som udstillingsvindue og til at placere Island på den globale politiske scene.

- Det er imponerende setup. Islænderne har styr på alt. og de planlægger langt ud i fremtiden. I åbningstalen gjorde præsident Ólafur Ragnar Grimsson opmærksom på, at vi på bagsiden af programmet finder datoerne for konferencen de kommende tre år , så vi allerede nu reservere datoerne, fortæller lektor Anne Merrild Hansen fra Aalborg Universitet, der deltog i konferencen.

Naalakkersuisoq Vittus Qujautkitsoq på den
storpolitiske scene. Foto: Arctic Circle
Årets konference var lidt af et politisk fluepapir – ikke mindst på grund af Arktis særlige placering i klimadebatten forud for det kommende klimatopmøde i Paris.  Men dybest set handler det om at få indflydelse på fremtidens Arktis.

- Alle vil være med og bruger taletid på at forklare deres legitime interesser i Arktis, både Kina, Korea, Tyskland og Frankrigs præsident Francois Hollande, forklarer Merrild.

- Samarbejde i Arktis er nøgleordet og behovet for balancering af interesser lokalt og for hele verden bliver bragt op igen og igen.

Men også de sikkerhedspolitiske aspekter fyldte meget i debatten:

- Interessant er det, at sikkerhedsbegrebet på konferencen blev bredt ud. Sikkerhed handler ikke kun om forsvar og militær og om fjendebilleder og kamp. Konceptet bliver dekonstrueret og foldet ud til i særdeleshed at handle om den arktiske befolknings sikkerhed og omhandle både adgang til egne fødevarer, rent drikkevand, internet og infrastruktur generelt.

Lektor Anne Merrild Hansen fra
 Aalborg Universitet er stolt af den
grønlandske repræsentation ved
 Arctic Circle 2015.
- Alle forbereder sig på COP21 i Paris. Vi taler om det i pauserne og der er en spændt stemning, selvom vi er enige om at en international aftale ikke er det eneste succeskriterium. Vi snakker selvfølgelig også om mange andre emner. På den måde er Arctic Circle 2015 også et forum, hvor vi får vendt og drejet emner omkring Arktis og skabt konsensus om, hvad der er udfordringer og identificeret emner for fremtidige arrangementer.

Anne Merrild Hansen er meget tilfreds med den grønlandske deltagelse i Arctic Circle 2015.

- Selvom en del af den grønlandske delegation var strandet i Nuuk, så var Grønland stærkt repræsenteret med både virksomheder, politikere, kunstnere, modeshow og præsentationer. Vittus Qujaukitsoq holdt tale i plenum, og Kuupik Kleist, der sidder i konferencens styregruppe, var leder af en paneldebat og workshop. Jeg er stolt af Grønlands fremmøde og deltagelse.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar